Mikola fizikaverseny

2024.05.06. 13:30

Az ország legtehetségesebb kilencedikes fizikusjelöltjei versenyeznek Gyöngyösön

Farkas Bertalan űrhajós is előadást tart a döntő résztvevőinek. Kedden derül ki, idén ki a Mikola verseny legjobbja idén.

Szabó István

Vasárnap megkezdődött a 43. Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaverseny három napos döntője a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban. Horváthné Zörög Anikó, a verseny egyik főszervezője elmondta, hogy a 9. évfolyamra járó diákok hagyományosan a mátraalji gimnáziumban döntik el a végső sorrendet egymás között.

Mérési gyakorlat a Berze gimnázium laborjában a Mikola Sándor fizikaverseny
Mérési gyakorlat a Berze gimnázium laborjában a Mikola Sándor fizikaverseny
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Vasárnap dr. Czinder Péter, a gimnázium igazgatója köszöntötte az ország minden részéből Gyöngyösre érkezett vendégeket a középiskola könyvtárában. Utána máris került a döntő írásbeli fordulóra. A finálé 50 résztvevője iskolai, majd megyei fordulók után jutott idáig. Köztük idén is 45 gimnazista és 5 technikumi tanulóból áll a mezőny. Az eltérő típusú tanintézményekbe járók külön kategóriában szerepelve más-más feladatsort kaptak az elméleti, számításokból álló fordulóban. A hétfői, szokásos mérési feladatokat két csoportban végezték el a versenyzők. Amíg a diákok egyik fele a gyakorlati tennivalókkal volt elfoglalva, addig a többiek megismerhették az írásbeli feladatok helyes megoldását. A mérések értékelése, csakúgy, mint az írásbeli feladatsoroké volt, rögtön a forduló után este és éjjel megtörténik, így kedden a gyöngyösi Radír Reklám Kft. az okleveleket névre szólóan, helyezéssel együtt nyomtatja ki a délelőtti eredményhirdetésre – foglalta össze Horváthné Zörög Anikó.

A versenyszervező hozzátette, idén is gondoskodtak a tanulók versenyen kívüli, tartalmas kikapcsolódásáról. Vasárnap dr. Ludányi Lajos gimnáziumi tanár előadását hallgathatták meg No para címmel. Hétfőn délután Farkas Bertalan űrhajós, nyugalmazott dandártábornok és dr. Remes Péter orvos ezredes, űrkutató előadása a program, este pedig filmnézés vár a versenyzőkre A gyöngyhajú lány címmel. A keddi eredményhirdetés előtti várakozás izgalmában Szaller Dávid előadása következik még Egy irányban átlátszó magnetoelektromos anyagok címmel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában