Állami Áruház

2024.05.04. 15:43

Rózsaszín szocializmus a filmvásznon (videó)

Gertler Viktor Állami Áruház című filmjét 1953-ban mutatták be. Ez az alkotás a magyar filmkultúra egyik különös pillanata: egyszerre funkcionál a sötét Rákosi-korszak hamis programfilmjeként és annak karikatúrájaként is.

MW

Horváth Péter író, rendező, az ő nevéhez fűződik az Állami Áruház operettváltozata

Fotó: Hír TV

A Hír TV Szélesvásznú történelem című műsorában Zavaros Eszter és Csatári Bence ezúttal a Rákosi-korszak egyik kiemelkedő film alkotását, a Gertler Viktor által rendezett Állami Áruházat járja körbe alaposabban a meghívott vendégekkel. Horváth Péter még 2011-ben a Győri Nemzeti Színházban állította ismét színpadra a film alapjául is szolgáló operettet, a Jászai Mari-díjas Vida Péter pedig ebben alakította az egyik legfontosabb mellékszereplőt, aki rossz kapitalista módjára sózza rá az emberekre a portékát. A műsorvezetők velük beszélgettek a magyar film egyik kiemelkedő közönségsikeréről, a „szocialista operettről”, amire több, mint négymillió ember ült be a mozikban – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

1953 az egyik legsötétebb éve lehetett a szocializmusnak. Nélkülözések, éhezés, csengőfrász közepette épült újra az ország, és ugyanaz élt a fiatalságban, ami akár ma is, mikor már a tőke rémuralmát éljük. Tele vagyunk azzal, hogy élni akarunk, és szeretni akarjuk egymást.

– kezd bele a korszak hátterének felfestésébe Horváth Péter. Az Állami Áruháznak valóban fontos erénye volt, hogy a leplezetlen propagandát, a szovjet mintát követő termelési filmek sematizmusát a musical és romantikus-komédiák szórakoztató elemeivel keveri.

A Szélesvásznú történelem aktuális epizódja 17.30-tól látható, az Állami Áruház pedig 19.10-től a Hír TV műsorán. Az ismétlések másnap vasárnap 11.00 és 13.00 órakor lesznek megtekinthetők.

A Magyar Nemzet teljes cikke IDE KATTINTVA olvasható!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!