Tárgyalási előzetes

2024.05.05. 13:40

Bíróság előtt a Tarna lecsapolása miatt indult büntetőper, természetkárosítás a vád

Mozgalmas hete lesz a bíróságoknak büntetőperek tekintetében. Hétfőn tárgyalja például – pontosabban tart előkészítő ülést – a Füzesabonyi Járásbíróság az E. L. J. és társa ellen természetkárosítás bűntette miatt indult ügyet. De lőfegyverrel visszaélés, önbíráskodás, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és életveszélyt okozó testi sértés bűntettének ügyében is tartanak ülést.

Sike Sándor

A Tarna patak vizével öntözték a szőlőt Aldebrő mellett. (Archív)

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A Füzesabonyi Járási Ügyészség a Tarna lecsapolásaként elhíresült történetben vádiratában azt fogalmazta meg, hogy az elsőrendű vádlott és házastársa szőlőoltvány iskolát üzemeltettek és üzemeltetnek jelenleg is a Tarna mellett található szántó ingatlanon. A törvénnyel úgy mentek szembe, hogy a szőlőoltványok öntözésére korábban a vádlott házaspár  rendelkezett ugyan vízjogi üzemeltetési engedéllyel, ám ennek időbeli hatálya lejárt.

Benyújtották ugyan az új engedély iránti kérelmüket, de nem kapták meg még, amikor is az oltványoknak a Tarnából való öntözését tovább folytatták a végleges vízkivételi engedély hiányában is. E. L. J és ismeretlenül maradt társai szőlővenyigékkel, rőzsékkel és homokzsákokkal elgátolták a folyócska medrét, amellyel a vizet felduzzasztották és két darab, nagy teljesítményű szivattyúval vizet emeltek ki, majd két és fél órán keresztül locsolták a szőlőoltványokat.
A következmény pedig? A szivattyúk működtetése azonnali, teljes vízhiányt okozott, továbbá a szűrő nélküli szivattyúk elé épített duzzasztórendszerrel a folyóvizet megállítva, a vízhozam száz százalékát és azzal együtt a patakban élő állatokat is kiemelték.


A Tarna medrének elzárásával, ezáltal a víz visszatartásával a vádlottak károsították a folyó érintett szakaszának élővilágát, több védett egyed elpusztulását okozták – állítja a vádhatóság. Amennyiben a terheltek a fentiek szerinti vádat elismerik, lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról, már az előkészítő ülésen ítélet is születhet.
Ugyancsak előkészítő ülést tart az Egri Járásbíróság is a T. T. ellen lőfegyverrel visszaélés bűntette miatti eljárásban. A vádhatóság szerint a vádlott 2003-ban, pontosabban meg nem határozható időpontban, a lakóhelyén lévő üzem területén megtalált és magához vett egy gyártási szám nélküli pisztolyt. A terhelt a működőképes – lőfegyvernek minősülő – pisztolyt a műhelyében tartotta úgy, hogy ilyen eszköz megszerzésére, tartására engedéllyel nem rendelkezett.


A Füzesabonyi Járásbíróságon lesz még a héten egy ugyancsak érdeklődésre számot tartó büntetőper tárgyalása is. A vád önbíráskodás bűntettének kísérlete és más bűncselekmény, a vádlott pedig R. S. S. 
A vádirat lényege: a sértett a reggeli órákban a településen közlekedett az általa vezetett tehergépkocsival, amikor 6 óra 30 perc körül összeütközött a terhelt által vezetett személygépkocsival. A közlekedési balesetet követően R. S. S. indulatosan odament a tehergépkocsi vezetőjéhez, közölte vele, hogy a baleset az ő hibájából következett be, neki pedig kára keletkezett.
A sértett nem ismerte el a felelősségét, erre a vádlott felszólította, hogy fizesse ki a kárát, ám a kamionos nem volt hajlandó eleget tenni, ezért a vádlott, a követelése érvényesítése érdekében, egy alkalommal, ökölbe szorított kézzel arcon ütötte őt, s cselekményével a terhelt azért hagyott fel, mert a "nézelődők" rendőrt hívtak. A bántalmazott sofőr nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el.


Szintén csütörtöki határnappal kitűzött, de már a Gyöngyösi Járásbíróság előtt lévő büntetőper a D. Gy. és társa ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult eljárás. A járási ügyészség váddokumentuma rögzíti, hogy az elsőrendű vádlott – mások mellett – az alkalmi munkavállalóként foglalkoztatott másodrendű terheltel és az ügy sértettjével felújítási munkálatokat végeztek egy lakóházon. A munka D. Gy. felügyelete mellett és utasításai alapján folyt.
A vádbeli napon az elsőrendű terhelt arra utasította az alkalmazottait, közte a másodrendű vádlottat és a sértettet, hogy még a műszak befejezése előtt bontsanak le egy, az épület homlokzati részéhez derékszögben megépített falat. Miközben a vádlott – a "főnök" utasítása szerint – véste a falat, az hirtelen ledőlt, a ledőlő faltömbök a fal előtt törmeléket lapátoló sértettet hanyatt lökték, és a földre került sértett mellkasára, lábára zuhantak. 


A baleset következtében az omlásban sérülést szenvedő munkásnak törési sérülései lettek, amelyek gyógytartama ténylegesen 4-6 hét volt. Az orvosszakértői véleményre alapozottan a vádirat azt tartalmazza, hogy a sérülések maradandó fogyatékosságnak nem tekinthető, maradandó kozmetikai jellegű elváltozás visszamaradásával gyógyultak.
A vádlottak szakszerűtlen, hanyag eljárása és a bekövetkezett baleset között ok-okozati kapcsolat áll fenn, a baleset a munkavédelmi szabályok betartása mellett elkerülhető lett volna. A csütörtöki előkészítő ülésen, beismerés esetén ítélet is születhet.


Igaz ez a feltételes mód az Egri Törvényszéken – szintén csütörtökre kitűzött – előkészítő ülés esetében is. Igaz itt, tárgyi súlyát tekintve, sokkal fajsúlyosabb a cselekmény: életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és más bűncselekmények miatt kérik számon a vádlotat, R. Z. K.-t.
A vádlott és a sértett úgy öt évig éltek élettársi kapcsolatban, közös gyermekük is született. Viszonyuk az együttélésük fele idejétől kezdődően megromlott, ekkortól kezdve a férfi szinte napi rendszerességgel megverte – ütlegelte, rugdosta – a párját, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket okozva neki, emellett a nőt egyéb módokon is megalázta, rendszeresen sértegette, szidalmazta is. 
Ezen brutális bánásmód hatására élettársi kapcsolatukat a sértett megszakította és a vádlottól elköltözött. Ugyanakkor, a gyermeke látogatása érdekében, többször visszatért a vádlott lakóhelyére, aki ezen alkalmakkor is folytatta a már "megszokott" bántalmazást, amelyeknek a következményei mindig 8 napon belül gyógyuló, zúzódásos sérülések voltak, de a bántalmazás jellege miatt reálisan fennállt 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülések lehetősége is.


A vádirat szerint ezen eseteket követően a vádlott napi szinten küldött üzeneteket a sértettnek, közöttük számos olyat, amelyekben a nő megölésével fenyegetőzött. A korábbi erőszakos cselekményei és folyamatos fenyegetései miatt az asszony komolyan tartott a vádlottól, és igyekezett magát távol tartani tőle.
A vádlott végül elment a sértett lakóhelyére és ott a sértettre támadt, őt földre vitte, ütni, rugdosni kezdte, majd a zsebéből elővett rugós bicskával több helyen megszúrta, közben a vádlott mindvégig azzal fenyegetőzött, hogy meg fogja ölni a sértettet, mielőtt börtönbe vonul. Miután a tanúk értesítették a rendőrséget, a vádlott elmenekült a helyszínről.
Az orvosszakértői megállapítás szerint sértett sérüléseinek gyógytartama ténylegesen két hét lehetett, azzal, hogy egyes sérülések kapcsán életveszélyes sérülés bekövetkezésének lehetősége reálisan fennállt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában