Elbúcsúztak

2024.05.03. 17:26

Szakmát szerzők és érettségizők is ballagtak a Sárváriból + fotók, videó

Május elején közel 600 új szakembert indít útjára a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum. Legtöbben a turizmus-vendéglátás ágazatot erősítik friss munkaerőként, de jelentős a specializált gép- és járműgyártás ágazat, a gépipar és az építőipar végzőseinek száma is. Sokan vannak, akik az érettségi megszerzéséért kezdik meg a napokban a vizsgáikat.

Tóth Balázs

Ballagás a Sárvári Kálmán Technikumban

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Több ezer Heves vármegyei középiskolás ballagott el pénteken, illetve szombaton. A Sárvári Kálmán Technikumban négy osztály sorakozott föl az udvaron, hogy szüleik, barátaik büszkeségére elballagjon. Hétfőtől pedig megkezdik érettségi, illetve szakmai vizsgáikat, az iskolában 109-en szakmai, 44-en pedig érettségi vizsgát tesznek. Többen is vannak olyanok, akik előrehozott érettségit tesznek akár több tárgyból is. A végzősöket iskolatársaik búcsúztatták el verses, zenés műsorral, illetve Lepresné Mélypataki Tünde megbízott igazgató bocsátotta őket útjukra, biztató gondolatokkal. Az évek során kiemelkedő tanulmányi eredményt elérők, közösségi munkát végzők jutalomban részesültek.

Az igazgatónő a heol.hu-nak elmondta, két érettségiző osztályuk ballagott, míg a technikumba járók még a 12. évfolyamba járnak, ők jövőre érettségiznek, de többen előrehozott vizsgákat tesznek. A szakmai vizsgázók között lesznek nappali tagozatos szőlész borász, cukrász, szakács, kereskedelmi értékesítő szakosok, de hozzájuk csatlakoznak a felnőttek is. Az első szakmai vizsgák május 16-án lesznek.

- Kollégáim mindent megtettek, hogy a tanítványaik felkészüljenek a megmérettetésére, ne féljenek attól, hogy le kell ülni a számítógép elé, megoldani az interaktív vizsga feladatsort, vagy kiállni projektfeladatot ismertetni, a terméket elkészíteni. Annak érdekében, hogy minél könnyebben vegyék az akadályokat, rengeteg versenyre, rendezvényre viszik őket, ösztönzik őket arra, hogy minél több helyen kipróbálják magukat, gyakorlatra tegyenek szert. Ennek eredményeképp az elmúlt hat évben pozitívan változott az iskola megítélése, a technikus osztályok létszáma emelkedik. Természetesen megmarad a hároméves szakképzés is, de bízom benne, hogy minél jobban megerősödik az az irány, hogy érettségire épülő szakmákat szereznek diákjaink – mondta az igazgatónő.

Megjegyezte, többen is nyelvvizsgáztak a tanulók közül, hiszen akik továbbtanulnak, erre is odafigyelnek, a nyelvtudás fontos. A szakmai versenyek terén is voltak sikerek, több diák kapott felmentést bizonyos vizsgarészekből. Igyekeznek erősíteni, Kovács Enikő a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen első helyezett volt pincér, vendégtéri szakember szakmában, ő a mérce, inspiráló példakép kell, hogy legyen. El lehet érni dolgokat, ezzel lehet továbblépni, fejlődni, akár egyetemben, főiskolában gondolkodni. Aki szakmát választ, tudja azt is, mi akar lenni, kipróbál sok mindent, megtalálja azt az irányt, ami nem csak a munka világában, hanem a továbbtanulásban is segít neki eligazodni.

Az egyik 13. évfolyamos diák, Herczeg Péter elmondta, osztályával több évet töltöttek együtt, összetartóak voltak, nehéz a búcsú, de eljött ez is.

- Az érettségire viszonylag alaposan felkészültem, remélem, minél jobb eredményt sikerül elérni. A legfontosabb a változások miatt a magyar érettségi lesz, főleg az irodalom, de a történelem is, illetve emelt szintű angol vizsgát teszek – mondta Herczeg Péter, aki társaival sokat versenyzett, angolból két megmérettetésen is első helyet szereztek, emiatt kapott jutalmat a ballagáson. Elárulta, gazdasági irányban szeretne továbbtanulni, jól megy neki a matematika, ez az ami érdekli, s olyan szakmát szeretne, ami fontos lehet hosszú távon az embereknek.

Kovács Enikő – aki végig kitűnő, illetve jeles eredményei miatt kapott jutalmat - öt évet töltött a Sárváriban, hármat a szakképzésben, kettőt az érettségire felkészítő osztályban. Ők is összetartóak voltak, barátságok alakultak ki közöttük.

- Jövő héten kezdődik az érettségi, bizakodom a legjobbakban. A matekot várom leginkább, ez áll a legközelebb hozzám, jó eredményre számítok, és az idegen nyelvre is készülök. Szeretnék továbbtanulni, én is gazdálkodási irányba szeretnék elmozdulni. Gondolkoztam a vendéglátáson is, de ez most közelebb áll a szívemhez, kipróbálom. Ha nem úgy sikerül, vagy nem tetszene, akkor a vendéglátás még mindig ott lesz - magyarázta.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában