Atlétika

2023.08.18. 14:33

Focistából lett világbajnoki résztvevő az egri gátfutó

Hogyan lesz egy andornaktályai fiatalból világbajnoki induló? Mi szükséges ahhoz, hogy lendületet vegyen egy fiatal atléta pályafutása? Mennyire ismerik az ifjak magyar bajnok klubtársukat? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a budapesti atlétikai világbajnokság 110 méteres gátfutó számában induló Szeles Bálint nevelőedzőjétől, Fejes Pétertől.

Bódi Csaba

Fejes Péter felelevenítette a válogatott atléta fiatalabb időszakát

Forrás: Lénárt Máron/Heves Megyei Hírlap

– Bálint a 6. osztályba lépve az év elejéig még focizott, amikor édesapja elhozta egy edzésemre, mondván: nagyon gyors a gyerek – emlékezett az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola testnevelő-edzője. 

– Kérdeztem is tőle, hogy mihez képest? A vasedényhez? Telitalpon futott a csoportomban négy-öt srác gyorsabb volt tőle. Egy évig járogatott hozzám, majd aztán a 7. osztályban a szülei áthozták hozzám tesi tagozatra. Ez volt a jó döntés, ugyanis innentől kezdve atlétika-centrikusan tudtam vele foglalkozni úgy, hogy az 1998-ban született tanítványaimmal országos szinten a topon voltam. Bálint szép lassan dolgozgatott, amelynek eredményeként 8. osztályos korában serdülő válogatott lett, majd utána pedig bekerült az ifjúságiak legjobbjai közé.  Ott aztán döntenem kellett a 16 éves fiatal sorsáról. A hiúságomat legyőzve átadtam Bálintot az elit csoportba, ahol Petrovai József irányításával a 18–23 éves válogatott atléták készültek. Ezzel mindenki jól járt! 

Rendkívül fontosnak tartom, hogy edzőnek nem a saját karrierjét kell építeni, hanem a tanítványainak kell a sikerek útját biztosítani.

Tudnivaló, hogy Szeles Bálint 17 éves kora óta az összes korosztályos világversenyen részt vett, bizonyítva tehetségét és fejlődést. Fejes Péter joggal lehet büszke tanítványára, remélve, hogy a gátfutó példája másokra is ösztönzőleg hat, példát mutatva a jövő generációjának. A jelenlegi népszerűség azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ugrásszerűen emelkedne az atléták száma Egerben.

– A hatás látható és kézzel fogható, kezdve azzal, hogy márciusban országos tv-csatorna készített felvételt a 10–16 éves egri atlétákkal – folytatta Fejes Péter. – Az iskolánkban, ahonnan indult, minden félévben fotója szerepel a faliújságunkon, mellette pedig a 12–15 éves tanítványok eredményeit is meg lehet tekinteni. Örömteli, hogy a 13–15 évesek már tudják, kivel edzenek egy stadionban, ám a kisebbek ezt még nem fogják fel. Az elgondolkodtató, hogy kollégáim és a szülők esetében a többség nem tudja, hogy Bálint milyen szintre jutott el. Csak bízni lehet abban, hogy a világbajnokság után ez másképp lesz.

Egri iskolások a nézők között

A vb szombati nyitónapján az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola és az Egri Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Tagiskolája több mint félszáz fővel képviselteti magát a helyszínen. Az első nap délutánján és a megnyitón Egerből kézilabdázó palánták és szleik csatlakoznak a nézőkhöz. Terenyei Ákos testnevelő-edző a Diákolimpián négypróbában győztes és kislabdahajításban második helyen végzett csapat tagjaival utazik a Nemzeti Atlétikai Központba. Vasárnap kora délután (13.05), Szeles Bálint előfutamát Berecz Bernadett vezényletével ötven 9–12 éves ifjú egri atléta láthatja, ahogy nevelőedzője, Fejes Péter a stadionban szurkolhat egykori tanítványánal. 

 

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!