Kék hírek, bulvár

2017.06.29. 20:00

Női álnéven árusított

Vevőként sem volt tisztességes a tizenéves vádlott.

Szalay Zoltán

Csalások sorozatos elkövetésével vádolja a járási ügyészség azt a tizenéves fiatalt, aki internetes adásvételek közben csapott be csúnyán embereket.

Egyre népszerűbb hazánkban az interneten történő adásvétel. Ám a vásárolóknak azért érdemes fokozott gondossággal eljárniuk, főleg akkor, ha számukra­ ismeretlen emberekkel kerülnek üzleti kapcsolatba a világhálón – inti minél nagyobb óvatosságra az állampolgárokat dr. Konkoly Thege László,­ a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője. – A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, az üzletkötések több­sége problémamentesen zajlik, de sajnos vannak olyan emberek, akik a virtuális térben jogtalan haszonszerzésre törekedve bűncselekményeket követnek el. Példával is igazolja a mondottakat.

– Csalás miatt emelt vádat az Egri Járási és Nyomozó­ Ügyészség egy Tiszavas­váriban élő ifjú ellen – ­említi a bűnténysorozatot. – Ő az előző­ években különféle keres­kedéssel foglalkozó portá­lokon rendszeresen megtévesztett, becsapott vevőket.

A vád azt tartalmazza, hogy az 1998-ban született fiú mind vásárolóként, mind pedig ­eladóként az árusítási szándékát és képességét illetően átverte a lehetséges üzletfe­leit, akiket általában 50 ezer forin­tot meg nem haladó összegekkel károsított meg. A hatóságok szerint feltehetően tisztában volt a fiatal a csalásainak jogi hátterével, ezért igyekezett a károk mértékét a szabálysértési értékhatár alatt tartani.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Nem árt a fokozott óvatosság, ha interneten szeretnénk egy portékát megvenni Fotó: Shutterstock
[/caption]

– Nem számolt azonban ­azzal – közli a szakember –, hogy aki az efféle cselekményeit rendszeres haszonszerzésre törekedve valósítja meg, az – az üzletszerű minősítés okán – bűncselekményt követ el, akár egyetlen forint jogellenes megszerzésével is.

A vád szerint a fiú legtöbbször okostelefonokat hirdetett megvételre webes felületeken, nem egyszer női álnéven. Abban állapodott meg a vevőivel, hogy amint a készülék árát átutalták neki, azután postázza­ a telefont. Ez azonban nem így történt: hiába teljesítették a fizetést a vásárlók, a vádlott a pénz felvételét követően az addig használt felhasználónéven elérhetetlenné vált. A becsapott embereknek annyi maradt, hogy a rendőrséghez forduljanak.

Az ügyészség tizenkét rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó,­ üzletszerűen elkövetett csalás vétségével és további egy rendbeli kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja a fia­talembert. Vádiratában azt indítványozza, hogy a bíróság a vádlottal szemben halmazati főbüntetésül próbaidőre felfüggesztett fiatalkorúak fogháza elnevezésű szankciót, továbbá pénzbüntetést szabjon ki. S azt is kéri a vádhatóság, hogy a próbaidő tartamára helyezze pártfogó felügyelet alá az elkövetőt, rendeljen el ­vele szemben részleges vagyonelkobzást, valamint kötelezze őt a sértetteknek okozott – eddig meg nem térült – kár megfizetésére is.

Tisztességtelen volt vevőként is

A főügyészségi sajtószóvivő azt is elárulja a történtek után, hogy a jelenleg tizenkilenc esztendős vádlott igazából vevőként sem bizonyult tisztességes embernek az internetes adásvételek lebonyolítása ­során. Az volt ugyanis a kedvelt, ám mások számára meglehetősen bosszantó­ mód­szere, hogy az általa kiszemelt portékáért nem készpénzt ígért, hanem valamiféle csereárut ajánlott fel. Holott pontosan tudta, hogy olyat nem lesz képes szolgáltatni üzletfelének, mivel nem volt neki egy darab sem belőle. Az ügyészség a vádiratában négy ilyen esetet vett fel a vádpontok közé. Ezek szerint a hirdetők eleget tettek a vállalásaiknak, hiszen megküldték a terhelt ­által megrendelt árut, de a csereholmit már hiába várták tőle, azt a fiatalember már nem postázta nekik. A vádlott csak ezekkel a cselekedeteivel százezer forintnál is több kárt okozott a sértetteknek.

Megbízhatóbb az utánvétes vásárlás

– Az utánvétes csomagküldés mindenképpen megbízhatóbb módja az interneten keresztül történő adásvétel lebonyolításának – tanácsolja dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész –, hiszen a vevő csak abban az esetben fizet az általa megrendelt árucikkért, ha a csomagot már kézhez kapta. Ekkor is jóhiszeműen feltételezve ­persze azt, hogy a doboz valóban azt tartalmazza, amit eredetileg kért. Ez a bizalom a tizenéves vádlott esetében egyáltalán nem volt megalapozott, mivel öt ízben is előfordult, hogy az utánvétes kézbesítést választó­ vásárlók csupán újságpapírt és köveket, vagy cserépdarabokat találtak a szép reményekkel átvett küldeményben. A sértettek szerencsére általában eléggé gyorsan reagáltak, s azonnal feljelentést tettek, így azután elérhető volt, hogy a rendőrség visszatartsa a kézbesítő által átvett összeget a postán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!