Kék hírek, bulvár

2017.02.22. 20:32

Quadokkal mentették a síelőket

Gyakorlatot rendezett a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerdán a mátraszentistváni síparkban.

M. A.

Az eseményt Koós Zoltán tű. alezredes, az igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője nyitotta meg. Hangsúlyozta: a szerdai nem csak mentési gyakorlat, hanem katasztrófavédelmi együttműködés is volt. A síparkban az idén egy Magyarországon eddig még nem működő felvonó épülhet, ezért a rendezvényen jelen volt dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott, valamint Révész Máriusz és Horváth László országgyűlési képviselők, akik a terep bejárása után a mentési gyakorlatot is megfigyelték.

A gyakorlat egy időben négy helyszínen is zajlott. Tankóné Antal Erika megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől megtudtuk, a rendezvény célja, hogy azok a hivatásos szervezetek, amelyek együttműködnek a kárfelszámolásnál, begyakorolják a közös munkát, hatékonyabbá tegyék az információáramlást, javítsák a gyors reakcióképességet.

– A gyakorlat során feltételeztünk egy a villamoshálózatban adódó problémát, ami a sípályát is érinti – mondta a szóvivő. – Ezen túl az egységeknek egy szintén feltételezett tömeges balesetnek a kárfelszámolásába is be kellett avatkozniuk. A sípályán történt balesetnél a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány tagjai is segítettek. Velük már évek óta jó és szoros kapcsolatot ápolunk, hiszen tökéletesen ki tudják egészíteni a hivatásos erők munkáját. Az alapítvány olyan felszerelésekkel, gépjárművekkel rendelkezik, amikkel a nehéz terepen történő mentést is jól végre tudják hajtani.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A síelésnél vannak balesetek, fontos a mentési gyakorlat Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

- A síparkban, mivel a feltételezett baleset szerint a felvonó működése közben leállt az áramszolgáltatás, abból többen kiestek és megsérültek. A balesetet igen nehéz terepre terveztük, ennél a pontnál az alapítvány szakemberei is beavatkoztak quadokkal.

A gyakorlaton a közösségi szolgálaton lévő diákok is részt vettek statisztaként, s a szervezetek tevékenységébe is betekintést nyerhettek.

Klausmann Viktor, a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány elnöke, Kékestető sajtókommunikációval foglalkozó szakembere elmondta, szakembereik elsősorban a Mátrában végeznek mentéseket, hiszen gépjárműveik alkalmasak arra, hogy a sípályákon a rossz hóviszonyok mellett, az év minden hónapjában képesek legyenek a mentésre.

– E gyakorlatnál segítségül hívtuk a Normafa Park mentőit, akik speciális lánctalpas quaddal is rendelkeznek – egészítette ki Klausmann Viktor, akitől megtudtuk, síszezonban hétvégenként minden nap van legalább 2-3 mentésük. Ezek a sérülések többnyire végtagzúzódások, törések.

Révész Máriusz érdeklődésünkre úgy fogalmazott, örömmel tölti el, hogy a kormány a sípályák fejlesztése mellé állt és idén Mátraszentistvánban is épülhet egy új felvonó.

– Minden tiszteletet megérdemelnek azok a vállalkozók, akik Magyarországon sípályát üzemeltetnek – fogalmazott a képviselő. – Ez nehéz feladat, de itt nagyszerűen működik, és Mátraszentistván megérdemli a támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!