Közélet

2016.05.05. 22:42

A filmekben ráismerhetünk saját magunkra és szokásainkra is

A Slow FilmFesztiválon diákfilmeket mutatnak be, az egri Eszterházy Károly Főiskolán, illetve a szomszédos országok társintézményeiben készülő filmeket.

J. H.

- A Slow Film neve a Slow Food mozgalomból született: a Slow Food egy ellenmozgalom a Fast Food – a gyorséttermi ételek, éttermek ellen. Azok a turisztikai helyek, éttermek indították el a Slow Food mozgalmat, amelyek úgy gondolták, hogy inkább a helyi ízekkel, ételekkel fogadnák és ismertetnék meg a vendégeket. Ennek mintájára indítottuk el a Slow Film Fesztivált, ami azt jelenti, hogy nem a hollywoodi filmek mintáját követjük, vetítjük, hanem a helyben, a városban, a főiskolán vagy a környező városokban születő filmeket szeretnénk bemutatni – foglalta össze a program lényegét szerdán Egerben az Agria Mozi előtt Bollók Csaba főszervező. Kiemelte a rendezvény fontosságát annak fényében is, hogy a helyben és a környező városokban születő filmekben ráismerhetünk saját magunkra és szokásainkra is.

– Diákfilmeket mutatunk be, az egri Eszterházy Károly Főiskolán, illetve a szomszédos országok társintézményeiben készülő filmeket. A legtöbb iskola fővárosi művészeti intézmény: egyebek mellett Pozsonyból, Prágából, Bukarestből érkeznek filmek, és mellettük bemutatkozhatnak a mi főiskolai hallgatóink is, így megmérettethetik magukat, megtudhatják, hogy ők hol foglalnak helyet alkotásaikkal a nemzetközi mezőnyben. Kiderülhet az is, hogy a mi problémáink és a szomszédos országok problémái mennyire azonosak vagy esetleg különbözőek – nyilatkozta Bollók Csaba.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az Agria Mozi termében csütörtökön az EKF-es hallgatók munkáinak vetítésével indult a program Fotó: Huszár Márk
[/caption]

Cseh, szlovák, román, koszovói, török vendégek is érkeztek a háromnapos nemzetközi programra. A vetítések után a napokat zenés összejövetelekkel zárják, ahol a mozgóképkultúra és médiaismeret szakos hallgatók bebizonyíthatják, hogy nem csak filmjeikkel, de dj-ként is remek hangulatot tudnak biztosítani közönségüknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!