Közélet

2016.08.27. 13:24

A pedagógusoknak már becsengettek

A hamarosan kezdődő tanév kihívásairól, a várható változásokról is szó esett azon a szakmai tanévnyitó konferencián, amelyet pénteken rendeztek megyénk oktatási intézményvezetőinek a megyeházán.

B. K.

A megjelenteket dr. Pajtók Gábor, Heves megye kormánymegbízottja köszöntötte. Beszédében kitért arra, hogy 2020-ig az iskolából kimaradók arányát 10 százalék alá kell szorítani. Mivel térségünkben igen magas ez az arány, ez külön kihívást jelent a pedagógusoknak.

Ezt követően Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Hangsúlyozta: az elkövetkező években 42 milliárd forint fejlesztési célú pénz érkezik megyénkbe, ez lehetőség a gazdaság fellendülésére, ám ezt az összeget csak úgy lehet optimálisan kihasználni, ha megfelelő számú jól képzett munkaerő is segíti a célok megvalósulását. Ez utóbbi feltétel biztosítása a közoktatás feladata.

A közgyűlés elnöke hozzátette: 2020-ig 3 milliárd forintot fordítanak a megyében a közoktatás fejlesztésére. A tervek szerint ebből 630 új bölcsődei és 860 új óvodai helyet alakítanak ki, további ötmilliárd forintot pedig a meglévő intézmények energetikai korszerűsítésére szánnak.
A konferencia további részében Sipos Imre, az EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkára tartott előadást a köznevelés helyzetéről.

Elhangzott: a közoktatást segítő háttérintézmények – Oktatási Hivatal, Oktatáskutató, -Fejlesztő Intézet (OFI), 58 intézményfenntartó – már működnek, s szeptembertől újra asztalhoz ülnek a köznevelési kerekasztal szereplői. A pedagógusok azon kívánságát, miszerint jelentősen csökkenteni kell a tananyagot, részben sikerült megoldani. Az alsó tagozatos osztályokban legalizálták a 30 perces tanórát, ami azt jelenti, hogy ha elfáradnak a kicsik, lehetőségük van 15 percet pihenni, illetve játékos tevékenység keretében lazítani.

A szakképzés átalakítása részben megtörtént, illetve folyamatban van. Az új középfokú intézmények (szakgimnáziumok) számára készült új kerettantervek már olvashatók az OFI honlapján. A sokat vitatott komplex természettudományos tantárgy (heti három óra) oktatásában nagyobb szabadságot kapnak a tanárok, a tartalmi finomításban pedig a Fejlesszünk együtt! programhoz csatlakozó szakemberek segítenek.
Eredmény, hogy szeptembertől rugalmasabban kezelhető az is, hogy a tanárok mennyi időt töltenek az iskolában a tanításon kívül.

A tantestületek helyben dönthetnek erről, az osztályfőnökök pedig heti két óra munkaidő kedvezményt kapnak. Az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltő tanárok szükség szerint tovább foglalkoztathatók, s tanév közben nem kell őket a katedráról leparancsolni.

Az oktatást, nevelést segítő szakszemélyzet ebben a tanévben kétszer 35 ezer forintos béren kívüli juttatást kap, 2017-től pedig a bérük is emelkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!