Közélet

2016.08.29. 16:07

Becsengetés előtt megkapják a tanulnivalót a diákok

Vannak még könyvek, amelyek nem érkeztek meg, a tankönyvfelelős elmondta, hogy tapasztalatai szerint a hiányzó könyvek két héten belül megjönnek.

Juhász Henrietta

Fotó: Daniel Beran

Tankönyvekért sürgölődtek az általános- és középiskolákban, gimnáziumokban az elmúlt hetekben, hiszen csütörtökön, szeptember 1-jén kezdetét veszi a tanítás. Az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájának Bartók téri és Barkóczy utcai épületeibe is ellátogattunk, hogy beszélgethessünk tankönyvfelelősökkel, továbbá természetesen a könyvekért siető szülőkkel és gyermekeikkel.

Az oktatási intézmény Bartók Béla téri épületében már csütörtökön korán reggel gyülekeztek a tankönyvekért.

– A munkálatok valójában már augusztus 19-én elkezdődtek, hiszen ekkor érkeztek meg iskolánkba a tankönyvek. A csütörtöki napon az alsó tagozatosak jöhettek a könyveikért, amiket ők – 1-4. osztályig – térítésmentesen vehettek át. Így a szülőknek az osztáson csupán egy átvételi elismervényt szükséges kitölteniük – nyilatkozta érdeklődésünkre Karásziné Szűcs Mariann tankönyvfelelős. Elmondta még, hogy a tankönyvosztás a tanévkezdés előtti napokon, tehát ma, kedden és szerdán még folytatódik, s az osztályok a kiírt időpontokban vehetik át könyveiket.

– Már negyedik osztályos lesz a kislány. Új tantárgyai ebben a tanévben nem lesznek, pedig az informatikát már nagyon szerette volna tanulni, ám arra még várnia kell egy évet. A könyvek első ránézésre szépek: van közte, ahogy láttam, daloskönyv, angol nyelvkönyv és erkölcstan könyv is – mesélte Balázs Csenge apukája, mellette a kislány csak bólogatott: igen, már várta a tanévkezdést, kíváncsi volt, milyen tankönyvekből tanulhat.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az elmaradhatatlan papírmunka: pontosan vezetik, kik vették már át a tankönyveiket. A diákoknak marad idejük beborítani és felcímkézni tankönyveiket a csütörtöki tanévkezdés előtt Fotó: Berán Dániel
[/caption]

– Elsőre úgy tűnik, hogy erre az évre kevesebb könyvet kaptak, de ez majd kiderül, miközben borítgatjuk őket. Persze a tankönyvekhez társul még jó néhány füzet is, amelyekkel kiegészülve bizony már meg is telik az iskolatáska – jegyezte meg az apuka. Elmesélték, hogy az iskola szabad utat hagy nekik abban, hogy hogyan és mivel szeretnék beborítani a könyveket, a lényeg csak az, hogy kapjon valamilyen borítást.

– Amint hazaérünk, valószínűleg Csenge neki is ül nézegetni a könyveket, a borítgatást majd csak az anyukával együtt kezdik meg – tette hozzá.
Csernik Petra szintén az iskola növendéke, már a harmadik osztályt kezdi 2016 őszén.

– Én is vártam már, hogy jöhessünk a könyvekért – mondta, majd édesanyja hozzátette: remélik, hogy szép és színes könyvekből nagyon sok hasznos dolgot fog tanulni a csöppség.

– Vigyázunk a könyvekre: kapni fog egy nejlonborítást és arra tesszük a címkét. Mindez azért is fontos, mert a könyvek közül lesz olyan, amit vissza kell majd adnunk. Még nem sikerült mindent beszerezni, de természetesen a táska és a tolltartó megvan – sorolta az édesanya. A célszerűség kedvéért a borítókat csak a tankönyvek kézhezvétele után szerzik be.

A Barkóczy utcai épületbe ugyanezen a napon délután látogattunk el, ahol nem állt sor a könyvekért, de folyamatosan jött egy-egy szülő a gyermekével. Ide érkeztek könyveikért a nagyobbak is: a 9. osztályosak és a felsőbb évesek. Itt Párkányi István tankönyvfelelőssel beszélgettünk a meglátásairól.

– A tankönyvosztás kihívásokkal teli feladat. Múlt héten a könyvek pakolásával kezdtük. Az osztás rengeteg adminisztrációval jár, ami nagy koncentrációt igényel – fejtegette, majd arról kérdeztük, milyen adminisztrációs lépéseket kell megtennie az iskoláknak.

– A tankönyvek rendelése is idetartozik, valamint az átadás is adminisztrációval jár. A könyvek készletének nyilvántartása, az esetleges hiányok pótlása, a támogatások körüli adminisztrációs kérdések is összetetté és sokrétűvé teszik számunkra a tankönyvosztást – tudhattuk meg Párkányi Istvántól. A gyakorlóiskola arra is törekszik, hogy iskoláikban ne kígyózzon hosszú sor a könyvekért, éppen ezért bontják több napra és tagozatokra az osztást. Párkányi István azt is elárulta, hogy akad olyan könyv, amiből még hiány van, de a tankönyvek, meglátása szerint, két héten belül megérkeznek. Addig pedig nem jelent problémát, hogy hiányzik egy-egy könyv, a diákok úgyis az előző év tananyagának ismétlésével kezdik a szeptembert. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!