Közélet

2016.08.29. 15:59

Felfedezni segíteni a „csodák” fejlődését

Flóra, Jázmin és Eszter már nagyon várják az iskolakezdést. Iskolanyitogató az EKE Gyakorlóiskolájában.Videóval

J. H.

– Iskolánkban már több éves hagyománya van a beiskolázási programsorozatnak: „Hívogat az Eszterházy” néven. Ez ma az utolsó előtti állomása. Úgy gondoltuk, a ráhangolódás az iskolakezdés előtt nagyon hasznos lehet a gyermekeknek, akik megismerkedhettek a tanítónénikkel, társaikkal és az épülettel még szeptember elseje előtt, hogy nagyobb legyen a biztonságérzetük – nyilatkozta az Iskolanyitogató programon Csontosné Bodnár Gyöngyi, az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájának alsó tagozatért felelős igazgatóhelyettese.

Flóra, Jázmin és Eszter már nagyon várják az iskolakezdést: szüleikkel beszerezték a tankönyveket, a gyakorlóiskola Iskolanyitogatóján pedig arra is lehetőséget kaptak, hogy megismerkedjenek a tanítónénikkel, leendő osztálytársaikkal.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Berán Dániel
[/caption]

– A gyermekek játékos programokon vesznek részt. A napot a Ki kicsoda? játékkal kezdtük, hiszen szeretnénk már most megtudni, hogy ki milyen kis csoda. Elveink szerint mindenkiben van egy csoda, amivel több lehet másoknál: ezt az első pillanatban szeretnénk felfedezni és segíteni, erősíteni. Ezt nagy szeretettel, derűvel, jókedvvel végezzük – közölte Csontosné Bodnár Gyöngyi igazgatóhelyettes. Gondolatait Gárdonyi Gézától vett idézettel egészítette ki: „A virágot a napfény fejleszti ki, az emberi lelket a szeretet”.

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájának első osztályába több mint száz gyermek iratkozott be idén, legtöbben részt is vettek az Iskolanyitogatón.

– Több mint 40 éve tanítok első-második osztályt. Fontos, hogy már az elején megismerjük a gyermekeket, ők minket és osztálytársaikat. Ez a két nap az összehangolódásé: felszabadulva, nem padok mögé bújva töltjük, mindenki elmondhatja, mit vár az iskolától – mondta Sebestyén Lászlóné tanítónő. Szerinte játékkal minden gyermeket könnyű nyitottá tenni.

– Az ismerkedés, a beszoktatás nem csak egy hétig tart. Vannak szabályok, amiket meg kell, hogy szokjanak, ehhez három hónap kell. Mindig figyelembe vesszük az ő igényeiket, kéréseiket. Év végére persze meg kell tanulni írni, olvasni és ez kemény munka, de óra közben is sok lehetőségünk van felszabadultabbá tenni őket – jegyezte meg a tanítónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!