Közélet

2016.10.01. 08:30

Gépészekből van leginkább hiány

A kimutatások szerint Heves megyében a legkeresettebb szakmák gépészeti és egészségügyi területen találhatóak.

V. M.

Gépészeti és egészségügyi területeken munkaerőhiány van a megyénkben, ezeken a területeken érdemes elsősorban elhelyezkedni – tájékoztatta lapunkat Fülöp Gábor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) főtitkára.

– A Heves Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság minden évben adatokat elemez, kidolgozza az iskolai rendszerű szakképzés fejlesztésének a Heves megyére vonatkozó, a szakképzés irányainak és a beiskolázási arányok rövid és középtávú tervét tartalmazó koncepciót. A kimutatások szerint a legkeresettebb szakmák gépészeti és egészségügyi területen találhatóak – tette hozzá.

– A megyei képzési bizottság minden évben húsz szakmát emel ki annak érdekében, hogy az iskolarendszer ezekre a hiányszakmára, -területekre is koncentrálni tudjon, munkaerővel feltöltve a megállapított, kritikus szakmákat a munkaerőpiacon – osztotta meg a főtitkár.

Lapunk megtudta ezenfelül azt is: a legutóbbi adatok szerint a megyében a hiányszakmák között szerepel például a gépgyártástechnológiai technikus, a gépi forgácsoló, a kőműves, a gazda, a pék, a villanyszerelő, a bányaművelő, a központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, a számítógép-szerelő és -karbantartó, a karosszérialakatos, a hegesztő, az abroncsgyártó, a szakács, a cukrász, a szociális gondozó és ápoló, a gyakorló ápoló, az autószerelő, az ács, az ipari és mezőgazdasági gépész, a vendéglátás-szervező és a mechatronikai és magasépítő technikus, valamint az épület- és a szerkezetlakatos is. A teljes lista és egyéb részletes adatok azonban megtalálhatóak a HKIK honlapján, a hkik.hu címen.

– Azok a diákok, akik a hiányszakmák valamelyikére jelentkeznek, ösztöndíjat is kapnak – világított rá Fülöp Gábor. A szakember továbbá rámutatott, hogy a bizottság a kevésbé hiányszakmákat – mint például fodrász – szintén kielemzi, s a kamara az adatok alapján előkészíti a támogatott és a nem támogatott szakmák listáját, az arány-irány listát. A kormányrendelet végül jóváhagyja ezt a jegyzéket.

– A kritikus szakmákra korlátlan beiskolázást javasolnak, a kevésbé telítetlen szakmákra pedig létszámleépítést. Heves megyében kétség kívül gépészeti területeken van leginkább szükség a képzésre – tudtuk meg Fülöp Gábortól, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!