Közélet

2016.02.11. 19:34

Játék felvételizőknek

Virtuális diploma csinál kedvet az igazihoz. Kreatív játékkal csábítják a felvételizőket az egri főiskolára.

Mellik Alexandra

Megismerteti a várost a felvételizőkkel az Eszterházy Károly Főiskola. Létrehoztak egy internetes játékot, ami a Vizuális Művészeti Intézet promóciójának része. A lényege: vidám figurával végigugrálva Eger utcáin, megszerezhetjük virtuális diplománkat.

Alig indult el az év, de a megyeszékhelyen a Vizuális Művészeti Intézetben mostanában nagy volt a sürgés-forgás. Január 26-án megnyílt a Műcsarnokban „LÉGVONAL” néven a csoportos kiállításuk, amit több kísérőrendezvény is követett. Most a felvételire készülnek, de ezt is, szokásukhoz híven, egy csavarral teszik. A tervezőgrafika mesterszakos hallgatók a harmadik félévben a Vizuális Művészeti Intézet promócióján dolgoztak. Céljuknak tekintették, hogy minél többen megismerjék a várost, az intézetet, azon belül az alap- és mesterszakokat. Segítve ezzel a felvételi előtt állókat.

Terveztek egy játékot, amelyben az érdeklődők egy figura segítségével járhatják be Eger nevezetességeit, miközben legyőzik az eléjük gördülő akadályokat. Mivel egy élete van a játékosnak, így, ha elhibáz egy akadályt, akkor a játéknak vége, s kap egy „diplomát”. Ekkor felvillan a felirat: „Mit kell tenni még több diplomáért? Kattintani és jelentkezni február 15-ig az általános felvételi eljárásban.” Ez kiváló motivációs elem ahhoz, hogy a diákok az igazi diploma megszerzése érdekében folytassák tanulmányaikat a felsőoktatásban.

– A mesterképzésen a harmadik félév arról szól, hogy fiktív céget alapítunk, majd választunk egy terméket, amelynek elkészítjük a promócióját – mondta megkeresésünkre Juhász Éva, az egyik ötletgazda. – Két csapattársammal, Péter Zsuzsival és Svidró Balázzsal azon gondolkodtunk, hogyan tudnánk készíteni a Vizuális Művészeti Intézetnek olyan reklámot, ami nem direkt.
Én gyakornok voltam a Leo Burnett reklámügynökségen és próbáltam az ott megszerzett tapasztalataimat felhasználni e feladatnál. Kitaláltuk, hogy a játék mindenképpen legyen szórakoztató, főleg a fiatal célközönség számára, s könnyen tudjon terjedni az interneten és a Facebookon. Majd elkezdtünk kutatni a játékok között, de maradtunk a bevált Google Chrome által használt offline üzemmódos t-rex játék felépítésénél. Ez azt jelenti: egy karakter van, egyszerű pályán, egyszerű vezérléssel.

A figyelemre méltó projekt elérte a célját: nem direkt módon szólítja meg a fiatalokat, hanem szórakoztatja őket. Az üzenete pedig, hogy megéri az egri főiskolára jelentkezni, hiszen később ilyen nagyszerű dolgok kerülhetnek ki a kezük alól.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Ez a grafika látható, ha az érdeklődő rákattint a gépén a játékra. Vidám pufi figura segítségével járhatjuk be a várost, s szerezhetjük meg a virtuális diplománkat.
[/caption]

– A grafikánál lényeges volt, hogy feltűnő legyen, és tetsszen minden korosztálynak, lányoknak és fiúknak egyaránt – egészítette ki Juhász Vica. – A játékkal kapcsolatban le lehet kérni a rendszeridőt és ettől függ hogy a nappali, vagy az éjszakai Egert mutatja-e.
A programba be volt építve egy funkció is: ha ráüvöltöttünk a karakterre, akkor az ugrott egyet, a SPACE billentyűgomb lenyomása nélkül is. Ez ki kellett venni, mert csak a Chrome alatt működött, Safariban már nem tudták megnyitni. Az is kérdés volt, hogyan lesz ebből reklám. Ha egy akadályt elhibázunk, akkor vége a játéknak. Ekkor a SPACE billentyűgomb lenyomásával vagy újrakezdjük a játékot, vagy kattintunk egyet, s a játék átvisz minket a felvi.hu-ra, ahol a Tervezőgrafika MA-s szak leírása található.

Nagyon új szaknak számít a művész mesterképzés az egri főiskola Média és Design Tanszékén. Ezért sajnos kevesen tudnak róla. Mivel én leszek e félévben a tanszék demonstrátora, így feladatomnak tekintettem azt, hogy segítsek az „alma máteremnek”. A játék alapötlete az enyém volt, a grafika nagyrészt Péter Zsuzsinak köszönhető, a karaktert én készítettem, a programozás Svidró Balázs érdeme. Segítségünkre volt, illetve van Faa Balázs főiskolai tanár és Csontó Lajos, a Média és Design tanszék vezetője is. A játék utóélete, vagyis marketingje most rajtam áll.

Kiállítás és workshop is lesz

Sok rendezvényt tartogat a tanszék e hónapban is. Faa Balázs február 13-án várja workshopjával a felvételi előtt állókat a fővárosi Műcsarnokban. Ezután „Refind” című kiállításukkal február 16-án az egrieket lepik meg a Vizuális Művészeti Intézet elsőéves tanári mesterszakos hallgatói. A vendégek Füleki Krisztina, Gál Florentina, Bazsik Anna, Heiszman Bernadett, Kertész Viktória, Máté Anna, Ozsvát Sára, Pesti Bernadett, Vincze Vivien, Máté Balázs, Vincze Dániel tárlatát tekinthetik meg. A rendezvényt, amelynek a Arkt Művészeti Ellátó ad otthont, Horváth Dániel képzőművész és mentortanár nyitja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!