Közélet

2016.02.13. 09:00

Jelenleg még nincs árvízi készültség

A következő napokban igen nagy esőzés várható, ezért megkérdeztük az érintett települések vezetőit, hogyan készülnek az esetlegesen kialakuló árra.

Sz. E.

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Zagyván – közölte a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVÍZIG). Az elmúlt napokban a vízgyűjtőre lehullott csapadék árhullámokat indított el a Zagyva-Tarna vízrendszerében, emiatt a KÖTIVÍZIG február 11-én 11 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Zagyva Szászberek-Jászberény közötti szakaszán. Mellékfolyója, a Tarna csütörtök reggel 427 centiméterrel tetőzött Tarnamérán. Ez 77 centiméterrel magasabb, mint a harmadfokú készültség elrendelési szintje.

Mivel a következő napokban ugyancsak igen nagy esőzés várható, ezért megkérdeztük az érintett települések vezetőit, hogyan készülnek az esetlegesen kialakuló árra. Dobi István, Tarnazsadány polgármestere elmondta: jelenleg még nincs árvízi készültség.

– Mi ugyanis akkor vagyunk igazán nagy gondban, ha a Majzik/Tarnóca patakon és a Tarnán egyszerre érkezik az árvíz, de már sok tapasztalatot szereztünk az utóbbi években. Vannak homokzsákjaink, és a homok szállítása is megoldott – tájékoztatott.

Tímár László, Tarnaméra vezetője is nyugodt, noha az előző napok kicsit több izgalmat hoztak, mint arra számítottak.

– Ugyan gyors lefolyású volt az árhullám, de figyeljük a helyzetet folyamatosan, és homokzsákokat is készítettünk elő. A vízelvezetésünk szerencsére jól működik, rendszeresen karbantartjuk a Tarna medrét – nyilatkozta a polgármester.

Rázsi András meteorológustól megtudtuk: hét végén és a jövő hét elején is csapadékhullás várható, ami érinti a folyók, patakok vízgyűjtő területeit is. Mivel erőteljesen átázott a talaj, ezért további árvízvédelmi készültségre kell készülni.

– Hullámzó front érkezik hazánkba, aminek köszönhetően az előttünk álló napokban ismétlődő, változó intenzitású esőzés valószínű. A hőmérséklet tavaszias lesz – foglalta össze a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!