Közélet

2016.08.29. 19:23

Közgyűlési háttérképek

„A csillagszóró magára vonhatja a figyelmet, a Fidesz pedig világít, mint a soros égő” – vélekedett Császár Zoltán képviselő a múlt ülésen.

Sike Sándor

A Heol rendszeresen tudósít a megyeszékhely közgyűlésében történtekről. Ezúttal a testület munkájának egy olyan oldalát villantjuk fel, amelyről eddig nem írtunk: azt mutatjuk, mi történik az ülésteremben – ami minden esetben a Dobó téren álló Városháza Díszterme – amikor tanácskozásra gyűlnek, majd megtárgyalják a napirendeket a képviselők.

A „város parlamentjének” ülései, azaz Eger közgyűlései nyilvánosak, az érdeklődő közönség legfeljebb a zártan tárgyalt napirendek idején tartható távol. Ezt a mondatot azért volt szükséges leírni, mert a napjainkra kialakult gyakorlat szerint – egy-két kivételtől eltekintve – alig fordul elő, hogy érdeklődő polgárok is beüljenek a Városháza Dísztermébe, ahol a tanácskozások zajlanak. Lépjünk tehát közelebb, s pillantsunk bele azokba a kulisszatitkokba, amelyeket csak az láthat, aki betér a Dobó téri épület első emeleti helyiségébe!

Közgyűlések idején egy emelt szinten lévő hosszú asztalnál a polgármester, az alpolgármesterek, valamint a tanácsnokok (azaz a bizottsági elnökök) foglalnak helyet, a „padlószinten” viszont a képviselők az elnöknek (többnyire a polgármester) jobbra a kormánypártiak, balra az ellenzékiek. Szemben az „elnöki” asztallal kapnak helyet azok a hivatali dolgozók, akik a háttérmunkában érintettek, az egy-egy napirendhez meghívott vendégek, a sajtó, illetve ide ülhet le – a manapság hiányzó – érdeklődő városi közönség.
A megszokott rend szerint a többnyire kilenc órai kezdéssel meghirdetett ülést megelőzően Habis László polgármester a helyi tévének nyilatkozik. Aki kérdezi, általában a Média Eger Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az augusztus 25-i ülésen viszont – Antal Anett szabadsága miatt – egykori munkatársunk, Pócsik Attila faggatta a városvezetőt. Ő az egyébként, aki a szöveges online közvetítést is viszi. Az is bevett szokás, hogy miután a tévések a polgármestert „szabadon engedik”, a névnaposok, vagy a más okból köszöntendők apró ajándékot és egy kézfogást kapnak a városvezetőtől. Ezt követően előbb a városi rendőrkapitányt lehet kérdezni, majd a napirend előtti hozzászólásokkal, utáni a megszavazott napirendekkel folytatódik a munka.

Tekintettel arra, hogy az írásba foglalt előterjesztéseken túl a képviselők túl vannak már a témák bizottsági megtárgyalásán is, igen változatos, és egyben kiszámíthatatlan, hogy mennyi időt vesz igénybe egy-egy ügy megtárgyalása. A tájékozatlan külső szemlélő nem is nagyon értheti az ülésteremben történteket, s főként azt, hogy miről, és miért pont akkor lángol fel a vita. Tény azonban, hogy időről időre fellángol, s az izzásnak vannak fáklyavivői.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Huszár Márk
[/caption]

Közülük Császár Zoltán független képviselőt azért emeljük ki itt külön, mert ő immár az ötödik ciklus összes tapasztalatával felvértezve teszi mindezt. Csak egy példa kifinomult technikájára a csütörtöki ülésről, amikor is az ellenzéknek a helyi televízióban való kevés megjelenési lehetőségéről volt szó, Császár képviselő azt találta mondani: „Nem baj ez annyira, mert így mint egy csillagszóró időnként magára vonhatja a figyelmet, a Fidesz pedig csak világít mindig, mint a soros égő.”

A fentebb felsoroltakon, na és az ülés zavartalan lebonyolításáért dolgozó technikusokon túl van még a teremben egy nagyon fontos asztal az egyik sarokban. Ezen a kezdésre bekészítve kávés termoszok és ásványvizes palackok sorakoznak. Később a teríték pogácsával, gyümölccsel gazdagodik, hogy ne korgó gyomorral follyék a megfeszített munka.

Azért, hogy teljes legyen a kép, az érdeklődő közönség többször emlegetett hiányának okáról megkérdeztünk néhány képviselőt. Herman István alpolgármester szerint az emberek továbbra is érdeklődnek a közgyűlés munkája iránt, csak változott a világ. Húsz évvel ezelőtt vagy odajöttek és meghallgatták, vagy kevés információjuk volt róla.
– Ma már ott tartunk, hogy a városi tévé online közvetíti az ülést, élő egyenesben lehet otthon is nézni. Ugyanúgy érdekli az embereket, ugyanúgy érdeklődnek iránta mint korábban. Az utcán találkozva az emberekkel azt látom, hogy nyomon követik, mert kérdeznek, meg számon kérnek – fogalmazott.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Huszár Márk
[/caption]

Kovács-Csatlós Tamás tanácsnok izgalmasnak és érdekesnek nevezte a kérdést. Elmondása szerint egészen fiatal kora óta érdeklődik a közélet, a politikai történései, eseményei iránt és sokszor volt amikor még nem képviselőként belátogatott egy-egy ülésre, vagy megtekintette a városi televízióban.
– Azt láttam, hogy vannak bizonyos slágertémák és azokra jobban bejön a lakosság, személyesen is kvázi részt akar venni a döntéshozásban, legalább is tanúja akar leni. Igen sok lakossági megkeresésünk van, visszaélésekkel kapcsolatban, bejelentésekkel kapcsolatban, így inkább a választókerületben élő polgárokkal ezek útján tudunk kapcsolatba kerülni, illetve biztosítani kell minden képviselőnek, hogy elérjék bármikor előre egyeztetett időpontban és helyen – mondta a fiatal tanácsnok, aki kérdésünkre úgy vélekedett, hogy a megkeresések között trendek nincsenek, de talán a személyes ügyek vannak többségben, de vannak a város egészére vonatkozóak is.

– Ezeknek kifejezetten örülök és mindig meg szoktam köszönni.
Komlósi Csaba (LMP) szavai szerint az egész országban nagy a közöny a politikával szemben, sőt nem csak közöny, hanem időnként már a politika egyfajta megvetése a jellemző. A közéletiség nem egy népszerű dolog.
– Nem is érzik azt az állampolgárok, hogy itt a helyi közgyűlésben igazából róluk, meg az ő dolgaikról van szó. Elidegenedtek ettől a közegtől, és az jó a kormánypártnak, meg a mindenkori kormánypártnak, hogyha nem érdekli a lakosságot. Erre rá is játszanak. Van egy országos közöny a politikával szemben, egy elutasítás – hangsúlyozta a képviselő.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Huszár Márk
[/caption]

A nyilvánosság pillérei

A közgyűlés nyilvánosságának egy fontos szelete, hogy a város hivatalos honlapján bárki által letölthetően megtalálható a közgyűlési ülések teljes anyaga, mindazt, amit egy-egy képviselő olvashat – előterjesztések, határozati javaslatok, mellékelt dokumentumok, stb. –, az egyszerű állampolgár is bármikor megismerheti. Másik lényeges eleme a nyilvánosságnak, hogy a városi televízió teljes terjedelmében közvetíti a közgyűlést, s teszi mindezt ma már élőben, igaz nem adásban, hanem „csak” internetes felületen. Természetesen a nyilvánosság nagyon fontos része a Heves Megyei Hírlap és a HEOL egyaránt.


Régebben volt fóruma az „ostorozásnak”


A Jobbik színeiben képviselő Tóth István szerint az érdektelenségben az is közrejátszik, hogy míg korábban a közgyűlések után hozzá lehetett a lakosságnak szólni és el lehetett mondani a problémákat, és ott mindjárt kiadta magából az ember, és esetleg választ is kapott.
– Annak idején például az egyik, most a Fideszt erősítő képviselőtársam is nagyon sokat járt, még a Nagy Imre érában ide panaszkodni a pártja közkatonájaként, és ostorozta az akkori városvezetést. Most ennek a lehetősége teljesen el van zárva. Jellemzi a helyzetet, hogy a közmeghallgatáson elhangzottakra is tegnap kapta meg egy kérdező, június 30. után a válaszát, úgy, hogy én időközben rákérdeztem, hogy mi van a válaszokkal. Napirend után szóvá is fogom tenni, hogy vegyük már az egri állampolgárokat komolyan, s hogyha valaki elmond valamit, akkor kutya kötelesség válaszolni, és nem úgy, hogy a képviselő kifejezett kérésére majd írunk neki levelet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!