Közélet

2016.04.28. 20:00

Szájkarate jobbról jobbra

Ügyes húzás: visszaadták a támogatást a Feszt!Egernek.

S. S.

A megyei jogú város közgyűlése csütörtöki ülésén egy ügyes fordulattal „visszaadta” a Feszt!Egernek azt a támogatási összeget, amit a korábbi ülésen – egy a képviselők figyelmetlenségéből fakadó malőr miatt – „elvett” a rendezvénytől a grémium. A 7,5 millió forintos, már elveszettnek hitt összeget a kulturális rendezvények támogatásáról szóló előterjesztés keretében juttatta vissza a testület.

Persze a támogató voksolás megejtéséig ment a személyeskedéstől sem mentes szócsata a napirend apropóján, elsősorban a Fidesz-KDNP-s többség és a két jobbikos képviselő között. Egészen arra a szintre jutottak, hogy Bognár Ignác (Jobbik) megjegyezte: a többség a javaslattal már az önkormányzat demokratikus működését akarja szétverni. Ezt kijelentést persze az ülést vezető Habis László polgármester visszautasította. A korábbi ülésen megfelezett támogatási összeget Mirkóczki Zita (MSZP) se szerette volna visszaadni a fesztiválnak, mert üzleti vállalkozásként szerinte a Feszt!Eger eltarthatná magát. Módosító indítványában a képviselő az összeg egy részét a jubiláló Bikavér Ünnepnek, másik hányadát a Strauss-estnek szánta. Az ellenzéki indítványokat azonban a többség jelen lévő 11 képviselője, szemben az ellenzéki hatossal, elutasította.

Az ülés egyébként a hagyományainak megfelelően köszöntésekkel, majd a városi rendőrkapitányság képviselőjéhez intézett kérdésekkel indult. Az utóbbi körben Császár Zoltán (független) hívta fel a figyelmet egy új bűnözői módszerre.

A közgyűlés meghívójában szereplő napirendek sorrendjét elfoglaltsága miatt alaposan „felforgatta” az ülésvezető Habis László, előre véve azokat, amelyeknek ő maga az előterjesztője, három napirendet – fizető várakozóhelyek; az EVAT beszámolója; KULTURMA – pedig visszavont. Utóbbira azért rákérdezett Komlósi Csaba (LMP), mert szerinte nem látszik, hogy történik bármi is a szervezetben. Rázsi Botond alpolgármester mondott erre megnyugtató szavakat: vannak, dolgoznak, csak alaposak. Ha kellően tájékozódtak, előállnak a feladattervvel is.

Érdekessége volt az ülésnek, hogy ezúttal főként a kultúrához kapcsolódó ügyekben bontakoztak ki viták. A Kepes Intézetnek nyújtott támogatás kapcsán feszegette annak szükségességét Bognár Ignác és Tórh István (Jobbik), valamint kérdezte meg Császár Zoltán, hogy mi is van a szerződéskötéskor rögzített, biztosra ígért rendezvényi és egyéb bevételekkel. Egyáltalán: „Ki volt az a látnok, aki olyat mert ígérni, ami nem teljesíthető?”

Megtárgyalta és elvetette a testület Komlósi Csaba önálló képviselői előterjesztését Eger iskoláinak Kliktől való visszavételéről. Erre a témára hamarosan visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!