Közélet

2016.04.29. 19:21

Új lelőhelyre bukkantak

Régészek járták a balatoni községhatárt, kutatásaik nyomán kiderült, nagyobb a tavaly feltárt település, s egy másik közösség nyomait is felfedezték.

Tóth Balázs

A napokban újra régészek látogattak Balatonba, ahol új, lehetséges régészeti lelőhelyeket kerestek s találtak is. Udzeliné Murányi Enikő polgármester elmondta, szeretnék folytatni a tavaly megkezdett ásatásokat. A történelmi emlékek megtalálását nehezíti, hogy a környéken vannak olyan területek, amelyeket nem művelnek, ezeken pedig nehezebb találni tárgyakat, töredékeket.

Kovács Péter helytörténész elárulta, két napon keresztül kilenc budapesti régész járta Balaton külterületét. Ez különleges lehetőség volt nekik, hiszen ők ritkán ásnak, csak a lokalizálásban dolgoznak, ráadásul egyelőre azt sem tudni, mi lesz munkahelyükkel, a Forster-központtal: megmarad, megszűnik, beolvasztják a Miniszterelnökségbe, esetleg gazdasági társasággá alakul.

– Egy újabb település nyomaira bukkantunk, amely azonos korú lehet a tavaly nyáron feltárttal, azaz késő-bronzkori, esetleg vaskori, kelta közösség cserépedényeinek maradványait találtuk meg. Kiderült az is, hogy a tavaly feltárt település nagyobb méretű lehet, mint gondoltuk, nagyjából tizenöt házból állhatott, ebből mi múltkor kettőt ástunk ki, gabona-, illetve hulladéktároló gödrökkel együtt – mondta Kovács Péter. Hogy nyáron hol folynak majd ásatások, az „talajradaros” felmérés után dől el. Ezzel a földben lévő anomáliákat érzékelik.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Tavaly két ház helyét tárták fel a régészek, közösen a helyiekkel, s több eszköztöredékre bukkantak Fotó: Tóth Balázs
[/caption]

Kovács Péter kiemelte, a balatoni szituációs speciális, hiszen nagyon ritka, hogy egy kis önkormányzat, de akár egy nagyobb is, régészeti kutatást finanszíroz. A balatoni lelőhelyek ugyan nem országos jelentőségűek, de térségi szempontból kiemeltek, hiszen Észak-Heves perifériának számít, kevéssé kutatott terület.

– Fémtárgyakat eddig nem találtunk, amely arra utal, hogy a lakók elhagyták a települést. A fém akkoriban nagyon értékes volt, ezért az ebből készült eszközöket magukkal vitték. Az ásatásokból ugyanakkor kiderülhet, milyen házakban éltek ezek az emberek, s következtethetünk arra is, hogy hol érdemes tovább kutatnunk, vízparton, domboldalban vagy esetleg völgyben – fogalmazott Kovács Péter.

Az 1960-as években egyébként találtak már „kincset” Balatonban, egy ház építésénél került elő egy pár avar-kori fülbevaló, amely ma Borsodnádasdon tekinthető meg. A lelet valószínűleg egy temetőből származik, sejtik is, merre kell keresniük a sírokat. Ez viszont lakott területet érint. Ugyanakkor izgalmas volna, hiszen a település történetében egy új korszak kerülne a helyére. Ahogyan a helytörténész fogalmazott, eddig egy szobában éltek, de kinyitották az ajtót, s új helyiségeket fedeznek fel a régészetnek köszönhetően. Vannak már nyomok a neolit korból, a bronzkorból, a kelta időkből, s ismerik az új Balatont is, de a középkorról, a 600-as évekből az a temető árulna el többet, s abban bukkanhatnának látványos leletekre.

Előadások lesznek a Régészet Napján

A régészet módszereiről és a balatoni feltárásokról május 28-án délután, a Régészet Napján előadásokat is tartanak majd a tájházban. A tervek szerint négy-öt előadás hangzik el, szó lesz általános dolgokról, de bemutatnak olyan eszközöket, műszereket is, amelyekkel dolgoznak. Bemutatják az eddig megismert balatoni lelőhelyeket, beszélnek ezek hátteréről. Amennyiben lehetőség lesz rá, az eddig megtalált töredékeket is megvizsgálhatják majd az érdeklődők. Mint Kovács Péter elmondta, hangulata van, amikor egy háromezer évvel ezelőtt készült edény részét kézbe vehetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!