Hírek

2008.11.18. 17:46

Hajléktalan vagyok, nem hülye

Több ezer ember tölti az utcán az éjszakát a csípős novemberben. A hajléktalan szállók már kinyitottak. A fedél nélküliek közül sokan mégsem szívesen keresik fel ezeket. A szakemberek szerint sem a szálló az igazi megoldás.

Boda Veronika

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Spekker András: A szálló rosszabb, mint a börtön, teljes a kiszolgáltatottság. Inkább lakok egy sátorban a hegyen - FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]„Ciki a tél nagyon” – összegzi a közelgő hideggel kapcsolatos tíz éves utcai tapasztalatát Spekker András. A csípős novemberi szélben remegő kézzel teszi hozzá, ennek ellenére sem menne hajléktalan szállóra, mert ő ugyan nem hülye. „A szálló rosszabb, mint a börtön, teljes a kiszolgáltatottság. Inkább lakok egy sátorban a hegyen. A nyomor és az alkohol elveszi az emberek eszét, folyik a megélhetési bűnözés. Kirabolnak, vagy egy kávéért képesek elvágni az ember torkát” – dohog.

Az utcára kerülni pedig nem is olyan nehéz. Elég hozzá egy betegség, egy válás vagy a munkanélküliség – erről mesélnek a hajléktalanok. Aki mellett nem áll támogató család, annak csak az utca marad. Aki pedig 10-15 évet eltölt fedél nélkül, az már nehezen alkalmazkodik a szabályokhoz. Farkas Barnabás, a budapesti Fűtött Utca elnevezésű hajléktalanszálló vezetője tapasztalatból mondja, a hontalan emberek nem azért nem mennek be a szállókra, mert ott magas a bűnözés. „Inkább az lehet az ok, hogy amit az utcán megtehetnek, azt a szállón nem. Az utcán teljes a szabadság, ami nagyon fontos a hajléktalanoknak” – mondta. Pedig a szállón még mindig nagyobb a biztonság. „Nagyon ritka, hogy valakit ott kiraboljanak” – mondta. A téli hajléktalanellátás, úgy tűnik, mára professzionálisan működik. Persze ettől még minden évben több ember megfagy, kihűl az utcán.

Az ellátási rendszer

Hajléktalanok száma: 20-30 ezer

Nappali melegedők: 5000 férőhely

Éjjeli menedék, átmeneti szálló: 6500 férőhely

Tartós bentlakásos intézmény: 800 férőhely

Időszakos férőhelyek: 1000-1200

78 utcai szociális munkás szolgálat működik

Egészségügyi centrumok: Budapest, Pécs (Debrecen és Szeged - kialakítás alatt)

Forrás: Szociális Minisztérium

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium adatai szerint 20-30 ezerre tehető a hajléktalanok száma az országban. Nappali melegedőkben és éjjeli menedékhelyen-átmeneti szállón további 11 ezer 500 férőhely áll rendelkezésre. Télen további 1000-1200 időszakos férőhely működik. Egy ágyra tehát 4 hajléktalan jut.

Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke mégis azt mondja, nem további szállók létesítése a valódi megoldás a hajléktalanság problémájára. „A szállók nem segítik az önállóságot Átmenetileg nyújtanak ugyan megoldást, hosszú távon azonban nem. Valódi rehabilitációt a lakbértámogatás, vagy a foglalkoztatásban történő elhelyezés tud hozni, amelyre ma nagyon nehéz pénzt szerezni” – hangsúlyozta a volt hajléktalanügyi kormánybiztos. Az európai uniós pályázatok ugyanis szakemberek képzését, vagy éppen a hajléktalanok átképzését támogatják. Vecsei a hajléktalanszállók nevében elmondta, köszönik szépen, de nem kérnek az ilyen európai uniós támogatásokból, mert a pénzt nem arra költhetik, amire szerintük elsősorban célszerű lenne.

Könnyen lehet, hogy a hajléktalanok száma drasztikusan emelkedni fog. Szakemberek szerint legalább hárommillióan élnek a hajléktalanság peremén olyan körülmények között, amit nem is lehet igazi otthonnak nevezni. A pénzügyi-gazdasági válság hatásai miatt további tömegek csúszhatnak le erre a szintre. Aztán tovább. És szociális háló sehol, pedig könnyebb és olcsóbb lenne megakadályozni a hajléktalanná válást, mint visszasegíteni a társadalomba az utcákon tengődő embereket.

[caption id="" align="alignleft" width="150"] Korózs Lajos
[/caption]3 perces interjú Korózs Lajossal

- Mit szól ahhoz, hogy a hajléktalanellátó szervezetek nem kérnek az EU-támogatásokból, mert a pénzt nem költhetik arra, amire valóban szükség van, például lakhatási támogatásra?, kérdeztük a szakállamtitkárt.
– Annak valóban nincs értelme, hogy csak úgy elköltsük a pénzt. Az sem jó, hogy a pályázatelőkészítő csoportok tagjainak titoktartási kötelezettségük van. Itt nem többmilliárdos autópályatenderről van szó, ahol aggályos előre tudni a feltételeket.

- Egyetért hát a szervezetek felvetésével?
– A hajléktalan szálló a legdrágább megoldás a fenntartási és bérköltségek miatt. Ezért át kell tekinteni a jelenlegi adósságkezelési programokat, és a lakhatási támogatások rendszerét. Ha 20-30 ezer forintos támogatással megoldható, hogy valaki ne kerüljön az utcára, akkor ezt kell támogatni.

- Mennyi pénz jut hajléktalan ellátásra a büdzséből?
– Évi 6-7 milliárd forint, melyet intézmény- és humánerőforrás-fejlesztésre, szakemberek képzésére és eszközbeszerzésre lehet fordítani.

Beszélhetünk még emberi méltóságról?

Bikini és Republik-számokra táncolhattak a hajléktalanok a budapesti Felvonulási téren a napokban. A szervezők máglyát raktak, sóletet, zsíros kenyeret, joghurtot és teát osztottak hatodik alkalommal az Egy éjszaka a hajléktalanokért című rendezvényen. Bemutatták a hajléktalanok írásaiból és grafikáiból készült, Alkonyattól pirkadatig címmel megjelent könyvet is. Kiderült, az írás és a rajzolás sokszor az utolsó kapaszkodót jelenti, amivel az emberi méltóság megőrizhető annak, aki hajléktalan-szállón, sőt az utcán él. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a helyszínen tüdőszűrést is végzett.

Nappali melegedők: 5000 férőhely

Éjjeli menedék, átmeneti szálló: 6500 férőhely

Tartós bentlakásos intézmény: 800 férőhely

Időszakos férőhelyek: 1000-1200

78 utcai szociális munkás szolgálat működik

Egészségügyi centrumok: Budapest, Pécs (Debrecen és Szeged - kialakítás alatt)

Forrás: Szociális Minisztérium Beszélhetünk még emberi méltóságról? Bikini és Republik-számokra táncolhattak a hajléktalanok a budapesti Felvonulási téren a napokban. A szervezők máglyát raktak, sóletet, zsíros kenyeret, joghurtot és teát osztottak hatodik alkalommal az Egy éjszaka a hajléktalanokért című rendezvényen. Bemutatták a hajléktalanok írásaiból és grafikáiból készült, Alkonyattól pirkadatig címmel megjelent könyvet is. Kiderült, az írás és a rajzolás sokszor az utolsó kapaszkodót jelenti, amivel az emberi méltóság megőrizhető annak, aki hajléktalan-szállón, sőt az utcán él. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a helyszínen tüdőszűrést is végzett. Spekker András: A szálló rosszabb, mint a börtön, teljes a kiszolgáltatottság. Inkább lakok egy sátorban a hegyen - FOTÓ: KALLUS GYÖRGY Hajléktalan Korózs Lajos -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!