Közélet

2008.10.18. 17:02

A HospInvest elleni harc az egri Dobó téren folytatódik

Ezerötszáz-kétezer ember részvételével megkezdődött a kórházvédők nagygyűlése az egri Dobó téren.

HEOL

A Himnusz elhangzását követően előadók két dalt énekeltek, majd elsőként Habis Lászlót, Eger polgármesterét szólították mikrofonhoz. A megyeszékhely polgármestere beszédében úgy fogalmazott, hogy nem szeretne olyan Magyarországot, ahol egy szakhatóság kénye-kedve szerint járhat el. Ő olyan Magyarországot szeretne, ahol a hatóságok egyenlő mércével mérnek. Majd így folytatta: nem szeretnék olyan Magyarországot, ahol egyszemélyes pályázatot írnak ki, olyan Magyarországot szeretnék, ahol a közjó szolgálata a tisztességes magatartás, ahol a független köztestületek az Alkotmányban rögzített feladataikat szabadon, szabad akaratukból gyakorolhatják. A polgármester nemet mond az olyan Magyarországra, amelyben van olyan megye, ahol nincsen közkórház. Olyan Magyarországot szeretne, ahol mindnyájunk pénzéből megfelelő egészségügyi ellátás jár mindannyiunknak. Olyan Magyarországot, ahol az egri, a megyei, és a magyar emberek érdeke szent és sérthetetlen.

Sós Tamásra utalva Habis László megfogalmazta azt is, hogy most értesült egy tegnapi döntésről, ahol a közgyűlés elnöke megakadályozta azt, hogy Eger legrégebbi iskolája uniós forráshoz jusson.

Az egri városvezető bejelentette azt is, hogy jelen pillanatban három peres eljárást folytat a város, ezek egyike az Alkotmánybíróság döntésén múlik majd. Azt szeretnék, ha megállapítást nyerne, hogy a közbeszerzési törvény vonatkozik a súlyponti kórházra. A második eljárásban a város kérte a bíróságtól a szerződés érvénytelenítését. A polgármester úgy tudja, hogy ezt november közepén tárgyalja a Nógrád Megyei Bíróság. Pert indítottak az ÁNTSZ törvénytelen eljárásval kapcsolatban is, mert szerintük a tisztiorvosi szolgálat számos jogsértést követett el akkor, amikor egy, a város által még nem ismert tartalmú engedélyt adott ki.

Következő hozzászólóként Szeleczki János alpolgármester kifejtette azon véleményét, hogy az egri kórház fölött a privatizáció sötét felhői gyülekeznek. Utalt arra, hogy embertelen küzdelem az, amit sokan folytatnak, és ebbe bizony már többen bele is fáradtak. Ezt követően felszólította a kórházvédőket, hogy ne adják fel, mert végveszélyben ezt nem szabad megtenni. A továbbiakban az alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy ugyan nem a világ legjobb kórháza az egri, de a miénk. Azt is kiemelte, hogy az egészség az egy kiküzdött állapot, az orvos és a beteg együttműködésével jön létre. A magyar egészségügy állapotáról is szólt röviden, levonva a konklúziót, hogy az egészségügyet az orvosokra kell bízni. És végül felhívta az embereket, hogy ne hagyjuk, védjük meg a kórházunkat. Előbb a kórházat, majd a hazánkat fogjuk megvédeni - zárta szavait.

Dr. Misz Mihály felszólalását követően dr. Pócs Alfréd beszámolt az egybegyűlteknek a délelőtti fővárosi petíció átadásról. Elmondása szerint bár a szöveget jóval korábban eljuttatták az elnök úr hivatalába, arra nem érkezett reagálás az elnöki palotánál, Sólyom László nem jött ki átvenni azt, személyi titkára, Szabó György vette át, aki semmiféle üzenetet nem hozott. Ezt a magatartást Pócs Alfréd nehezményezte a pódiumon. A későbbiekben Hegyaljai Judit, majd Szabó Pál fogalmaztak meg vádiratot, illetve ismertettek bűnlajstromot Sós Tamás, megyei közgyűlési elnökkel szemben.

Helyszínen lévő munkatársunk dr. Cser Ágnest, az EDDSZ országos elnökét kérdezte arról, hogy hogyan ítéli meg a jelenlegi helyzetet. Az elnökasszony elmondta, hogy levelet írt az EBRD-hez, mint a HospInvest részvényeséhez, mert ilyen módon benne van az összes szerződészegésben és törvénysértésben. Cser Ágnes beszámolt arról is, hogy tegnap kapta meg egy nővér levelét, aki arról tájékoztatta, hogy szerepel a HospInvest nyilvántartásában, mint aláírt fél, holott ő nem írt nekik alá. Ugyanakkor az EDDSZ elnöke elmondta azt is, hogy a legfőbb ügyészhez tegnap bejelentéssel élt, kérte tőle hogy indítson polgári pert a szerződés semmisségének kimondása érdekében. Cser Ágnes tudomása szerint a legfőbb ügyész áttette az ügyet a Heves Megyei Főügyészségre, ami minimum kételyeket ébreszthet az emberben azt illetően, hogy hogyan fog a megyei főügyész eljárni a megyei önkormányzattal szemben.

Az EDDSZ elnöke rámutatott arra is, hogy időközben Ózdon és Kazincbarcikán is megszavazták, hogy magánkézbe kerüljön a kórház. Szerinte totális csődben van a magyar egészségügy, ugyanakkor az oligarchák még az utolsó morzsákat is be akarják söpörni.

Felszólalt a nagygyűlésen Gyenes Géza, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke is, aki az egriek ellenállását példaértékűnek minősítette, amiből mások is erőt meríthetnek majd, ha „hasonló merényletet” akarnának elkövetni ellenük. A nagygyűlésen egymást váltják a felszólalók, így szólásra emelkedett a Magyarok Világszövetségének képviselője és várhatóan még Cser Ágnes is el fogja mondani mindazt, amit korábban munkatársunkkal közölt.
A téren továbbra is ezernél több ember tartózkodik, feliratokkal, zászlókkal, közöttük a nemzeti zászló, Áprád-sávos zászlók, a Jobbik és a Magyar Kommunista Munkáspárt piros lobogója. Itt vannak a goj motorosok, láthatunk Nyíregyháza feliratot, Győr-Moson-Sopron megye orvosi kamarájának tábláját, de vannak itt Debrecenből és Bükkszékről is a feliratok szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!