Egyperces

2017.02.18. 12:21

Megint lángra kapott India gyúlékony tava (videó)

A Bellandur-tóba rengeteg mérgező anyagot engedtek az évek során, a víz könnyen felhabosodik, az pedig meggyullad.

BAMA

Megint égett a Bellandur-tó Indiában. A tűz csütörtök este ütött ki a vízen, a parton álló lakótelepet sűrű füstfelhő fojtogatta. Mindez mozgóképen:

A Bellandur-tó Bengaluru mellett található. A tízmillió lakosú várost az „indiai Szilíciumvölgynek” is nevezik, vagyis az ország technológiai központja, de a fejlődésnek itt van egy komoly árnyoldala: az évek során elképesztő mértékben mérgezték a környékén elterülő tavakat. A közel ezer vízfelületből az iparosodás és az urbanizáció miatt ma már csak 150 maradt meg, azok közül is a Bellandur van a legrosszabb állapotban. Rendszeresen vegyi hulladékot, szennyvizet és szemetet eresztenek bele, amitől a tó, ha eső esik, mindig felhabosodik, az úszó szemét pedig lángra is kaphat. De gyúlékony a víz felszínén lebegő hab is, 2015 decemberében például ez volt a helyzet:

Ezt az égést akkor feltehetőleg egy tóba dobott cigicsikk okozta, de a mérgező hab öngyulladásra is képes.

A mostani tüzet eloltották, de ez sovány vigasz a helyieknek, mert a tó szennyezése nem enyhül, szóval a jövőben is lehet számítani ilyen extrém esetekre.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!