Hírek

2005.11.25. 19:58

Januártól 62500 a minimálbér

Közel két hónapos tárgyalássorozat után megszületett a megállapodás a minimálbérről: 2006. január elsejétől a kötelező legkisebb munkabér 62 ezer ötszáz forint lesz.

BAMA

Pénteken megegyezett a minimálbérről az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT). Jövőre a jelenlegi 57 ezer forint helyett 62 ezer ötszáz forint, 2007-től 65 ezer ötszáz, 2008-tól pedig havi 69 ezer forint lesz a minimálbér. A tárgyalás elején már kiderült, hogy mindannyian elfogadnák a három évre szóló megállapodást, amelyre egyébként mindeddig nem volt példa. Ez a szakszervezeti oldal szerint kiszámíthatóságot és átláthatóságot teremt, így az a munkaadóknak és a munkavállalóknak egyaránt kedvez.

A fenti összegek csak a képzettség nélkülieket érintik. A munkakörükhöz szükséges középfokú és szakképzéssel bírók, illetve felsőfokú végzettségűek bérminimumánál életbe lépnek azok a szorzók, amelyekről a leghosszabban vitáztak a felek. Emiatt aztán legalább három órára zártkörű tárgyaláson folytatták az egyeztetéseket. A megállapodás végül megszületett: eszerint a jóváhagyott minimálbérnél a szakmunkások 2006 júliusától garantáltan többet kapnak. Akinek legalább kétéves gyakorlata van, annak 62.500 forintnál 10 százalékkal jut több, akinek nincs, az pedig 5 százalékkal kap többet. 2007-től ugyanilyen gyakorlati időhöz kötötten a szorzószám 1,15 és 1,1 lesz, 2008-tól pedig 1,25, valamint 1,2. A gyakorlati idő feltételét az 50 év feletti munkavállalókra nem alkalmazzák. A középszintű bérminimum összegétől azonban ágazati megállapodások keretében lefelé és felfelé is el lehet térni, a legalacsonyabb minimálbér alá azonban nem mehetnek a felek.

A felsőfokú végzettséget igénylő munkakörök esetében csak ajánlást tartalmaz a megállapodás. Jövőre ez a minimálbér 140 százaléka, 2007-ben 150, 2008-ban pedig 160 százaléka lesz. A szociális feleknek végül arról is sikerült megállapodniuk, miként lépjenek életbe ezek a bérezések. Eszerint a szakképzetteknél is a minimálbérhez rendelt bérminimumot vezetnek be. A szorzószámok jövőre az első félévben csak ajánlottak, a második félévtől viszont, illetve 2007-ben és 2008-ban már kötelezőek lesznek.

A feleknek sikerült a keresetnövelési ajánlás mértékében is megállapodniuk. Itt elsősorban abból indultak ki, hogy a bruttó hazai termék 4 százalékkal emelkedik, s hogy a foglalkoztatás nagyjából egy százalékkal bővül. Jövőre a bruttó bérek 4-5 százalékos emelését javasolják országos szinten a versenyszféra vállalatainak. Ebben jelentős kompromisszumot vállalt a kormányzati, illetve a munkaadói oldal, mert ők korábban 3,5-4, illetve 3,5-4,5 százalékos emelést javasoltak.

A megállapodás aláírása előtt befutott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is, aki beszédében köszönetet mondott mindkét oldalnak a kompromisszumokért, és hangsúlyozta: ez a megállapodás a bérfelzárkóztatási folyamat egyik fontos eleme. A munkavállalói oldal örömmel fogadta a végeredményt, a munkáltatók részéről azonban többen jelezték: bár a bérezéseket még most is túlzónak tartják, nem akarták akadályozni a tárgyalások lezárását.

A Fidesz többet várt

Mivel a feleknek sikerült hároméves megállapodást kötniük, így a kormány Csizmár Gábor munkaügyi miniszter ígérete szerint visszavonja a Munka Törvénykönyvéhez benyújtott módosító javaslatát. Ebben a minimálbért a létminimumhoz kötötték volna, így annak összege jövőre 61700 forint lett volna. A közép- illetve a felsőfokú végzettséget igénylő munkáknál pedig tovább 10 plusz 10 százalékkal magasabb összeget javasoltak. Alapvetően helyesnek tartja a Fidesz azt, hogy az OÉT ülésén megállapodás született a minimálbér összegéről, a nagyobbik ellenzéki párt álláspontja szerint azonban kedvezőbb lett volna, ha a munkavállalói oldal kicsivel nagyobb összeget harcol ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!