Friss hírek

2005.12.20. 20:58

Szerda délelőttig nem lesz sztrájk Ferihegyen

A ferihegyi szakszervezetek szerdán tíz óráig biztosan nem hirdetnek sztrájkot, mert akkor ülnek le újból tárgyalni a munkaadókkal.

BAMA

A Budapest Airport Rt. az MTI-hez eljuttatott közleményében bejelentette: kedden folytatódtak az érdekegyeztetések a Budapest Airport (BA) és a repülőtér munkavállalóinak érdekképviseletei között. A szakszervezetek kérésüknek megfelelően megkapták a BA privatizációs szerződésének rájuk vonatkozó részét. Délelőtt a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete (LDFSZ) és a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (RFDFSZ), délben pedig a Repülőtéri Minibusz Gépkocsivezetők Szakszervezete (RMGSZ) és a Forgalmi Rampatisztek Szakszervezete (FORTISZ) sztrájkbizottságaival ültek tárgyalóasztalhoz a munkáltató képviselői. A BA Rt. közleménye szerint teljesült a sztrájkbizottságok kérése, hogy betekinthessenek az ÁPV Rt. és a BAA között létrejött szerződés munkavállalókra vonatkozó részébe. A dokumentumot az üzemi tanács elnöke és a szakszervezeti vezetők délután kapták meg. A tárgyalások szerdán folytatódnak.

Hilmer Sándor, a sztrájkbizottság szóvivője a tárgyalás után arról tájékoztatta az MTI-t, hogy garanciákat várnak a tulajdonostól a dolgozók továbbfoglalkoztatására. Elmondta, hogy a brit befektető, a BAA képviselője ígéretet tett arra: szerdán írásos dokumentummal ismerteti a BAA terveit. Mint kiderült, az angol cég képviselője a tárgyaláson január közepéig kért időt ahhoz, hogy megválaszolja a szakszervezetek által feltett foglalkoztatási kérdéseket. "Ezt nem tudjuk elfogadni", jelentette ki Hilmer Sándor. Várhatóan a szerdai egyeztetés után döntenek majd arról, hogy hirdetnek-e és milyen időtartamra munkabeszüntetést. Bár a béremelés kérdése most kicsit háttérbe szorult a foglalkoztatási garanciákkal szemben, még az idén abban is meg kívánnak egyezni, mondta a szóvivő. Hilmer Sándor emlékeztetett rá, hogy az angol tulajdonos által délben ismertetett dokumentumokat elfogadhatatlannak és értékelhetetlennek ítélték, mivel azok nem tartalmaztak konkrét biztosítékot egyetlen munkavállaló továbbfoglalkoztatására sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!