Hírek

2006.04.05. 14:52

Világ(űr) alkoholistái, egyesüljetek!

Csillagászok egy újabb jelenséget fedeztek fel a világűrben, amelyik alkoholból áll. 463 milliárd kilométer hosszú alkoholfelhő, nincs olyan alkoholista a földkerekségen, akinek ennek hallatára ne csillana fel a szeme.

BAMA

A csillagászok egy 463 milliárd kilométer hosszúságú alkoholfelhőt fedzetek fel a világűrben. A tudósok szerint ez a felfedezés nagyban hozzásegíthet majd ahhoz, hogy magyarázatot találjanak arra, hogyan jöhetnek létre különböző gázokból csillagok, jelentette a szlovén STA hírügynökség.

A metilalkohol, illetve metanol alapú felhő a tejút közelében helyezkedik el, s a nem túl izgalmas W3(OH) nevet kapta. Csillagászok szerint azon a területen folyamatban van csillagok képződése porból és gárzokból.

A felfedezés azért is érdekes, mert a metanol szerves anyag, s ezzel most megcáfolták azt a klasszikus vegyészeti teóriát, miszerint szerves anyag nem jöhet létre a világűrben a csillagok ultraibolya sugárzása miatt.

Az erre a felfedezésre alapozott újabb magyarázatok szerint épp ezek a szerves anyagok segíthettek hozzá az élet kialakulásához a földön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!