Hírek

2006.07.03. 19:19

Megbukott Sólyom jelölte

Hiába állt ki hétfőn is saját legfőbb ügyész jelöltje mellett Sólyom László államfő, Horányi Miklóst mégis leszavazta a kormánypárt.

Szakács Árpád-Vég Márton

Hétfőn 194 nem, 154 igen, öt érvénytelen szavazat mellett az Országgyűlés kormánypárti többsége elutasította Horányi Miklós legfőbb ügyésszé választását. A koalíció még a parlamenti ülés előtt jelezte: nem támogatják Sólyom László köztársasági elnök jelöltjét. Indoklásuk szerint Horányi szakmai múltja nem teszi alkalmassá arra, hogy az ügyészség megtépázott szakmai tekintélyét helyreállítsa. A parlamenti pártok közül az ellenzéki oldalon ülők – a Fidesz, a KDNP és az MDF – támogatták az egyébként igazságügyi körökben inkább baloldalinak tartott Horányit.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Az elmúlt 16 évben nem fordult elő, hogy leszavazta volna a parlament az államfő jelöltjét – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Sólyom László még a szavazás előtt mindent megtett azért, hogy elfogadtassa saját jelöltjét, a voksolás előtt mondott beszédében hangsúlyozta, hogy Horányi Miklóst mind szakmailag mind emberileg alkalmasnak tartja az ügyészi szervezet hatékony és pártatlan vezetésére. „A jelölt nevét még a választások előtt közöltem az országgyűléssel, amikor még senki sem tudhatta mely pártok fognak többséget alkotni a parlamentben” – mondta az államfő. Sólyom László hozzátette: azért nem egyeztetett a pártokkal a jelölt személyéről mert így akarta kizárni annak a vádnak a felmerülését, miszerint Horányit zárt ajtók mögött valamelyik párt javasolta. Sólyom szerint Horányi így alappal számíthat arra, hogy bármely párt képviselői megválasszák.

A voksolás végén Horányi rendkívül csalódott volt. Az elutasító eredmény kihirdetését követően az ellenzéki képviselők tapssal köszöntötték a jelöltet, aki a díszpáholyból távozóban feléjük fordulva meghajolt. Újságíróknak annyit mondott: számított arra, hogy a parlamenti többség elutasítja a személyét. Ugyanakkor hozzátette: nem tartja megalapozottnak a döntést. - Negyven évet dolgoztam az igazságszolgáltatásban, elődeim közül senki nem rendelkezett ennyi idővel, őket mégis megszavazták – tette hozzá. Sólyom László köztársasági elnök a szavazás után kifejtette: számított erre az eredményre, ugyanakkor bízott abban, hogy jobb belátásra tudja bírni a honatyákat. Hozzátette: nem fogja Horányit újra jelölni, de továbbra sem fog konzultálni a pártokkal.

A rendszerváltás óta Magyarországon – Györgyi Kálmán és Polt Péter után – most választották volna meg a harmadik legfőbb ügyészt. Az elmúlt 16 évben nem fordult elő, hogy leszavazta volna a parlament az államfő jelöltjét. A hétfői eset főleg Sólyom László államfőnek kínos. Jelzésértékű az is, hogy a voksoláson nem vett részt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Az új vádhatósági vezető megválasztásáig Belovics Ervin, a legfőbb ügyész büntetőjogi helyettese látja el a hivatal vezetését.

A hétfői parlamenti vitákban a Fidesz és a KDNP frakciója a hétvégén elhunyt Horváth Balázs képviselőre emlékezve nem kívánt részt venni. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtti felszólalásában a parlamentben megvédte az általa reformnak nevezett intézkedéseket. A kormányfő Dávid Ibolyával MDF elnökkel keveredett vitába, aki szerint ma az MSZP-nek és az SZDSZ-nek arra kell választ adni, miért nem mondtak igazat a kampányban az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban. Utalt arra, hogy egy interjúban Gyurcsány a politikai és a hétköznapi erkölcs, míg üzletemberi múltjával kapcsolatban korábban a gazdasági élet és a hétköznapi élet erkölcse közötti különbségről beszélt. „Úgy tűnik számomra, hogy a magyar miniszterelnök éppen aktuális pozíciója mentesül az úgynevezett hétköznapi erkölcs alól” – mondta.

Lehallgató berendezést kerestek az MSZP-nél

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai vizsgálták át azt a termet, ahol ülésezett hétfőn az MSZP frakciója, hogy nincs-e ott lehallgatókészülék. Mesterházy Attila, a párt frakcióvezető-helyettese elmondta: az MSZP-frakció kérésére „technikai típusú vizsgálatot végeztek” a frakcióülés előtt, azt nézték, hogy van-e a teremben lehallgatásra vagy adatrögzítésre alkalmas eszköz - mondta a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!