Technológia

2024.05.06. 15:26

Célunk, hogy mielőbb Magyarországé legyen Európa egyik leginnovatívabb gazdasága (videó)

A kormány stratégiájának egyik fókuszpontja most a gazdaság dimenzióváltásán van, fontos célkitűzés, hogy a lehető legrövidebb időn belül Magyarországé legyen Európa egyik leginnovatívabb gazdasága – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Evosoft beruházásának bejelentésén a minisztériumban

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Evosoft beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a német szoftverfejlesztő vállalat új kutatás-fejlesztési projektjének célja a gyártóegységek telepítésének hatékonyabbá tétele.

Tájékoztatása szerint 

a beruházás értéke 3,4 milliárd forint, ehhez az állam 682 millió forint támogatást biztosít, így segítve elő 75 új, magas képzettséget igénylő munkahely létrehozását – Budapesten 57-et, Miskolcon 18-at.

Leszögezte: a Siemens csoporthoz tartozó cégnek a térségben is több helyen vannak kutatás-fejlesztési bázisai, így nagyon erős versenyben tudta hazánk elnyerni a beruházást, ami ismét bizonyítja a magyar munkaerő versenyképességét a legmagasabb hozzáadott értékű tevékenységek terén is.

 A magyar kormány továbbra is a lehető legszélesebb körű együttműködésre törekszik önökkel annak érdekében, hogy a Siemens vállalatcsoport döntéshozói számára legyen világos az, hogy az ilyen típusú beruházásoknak Magyarországon van a legjobb helyük

– jelentette ki.

Német vállalatok Magyarországon   

Valamint kitért arra is, hogy továbbra is a német vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, az összes beruházás 20-21 százaléka köthető hozzájuk, illetve a legfőbb kereskedelmi partner is Németország, miután tavaly a forgalom új rekordot döntött, értéke 70 milliárd euróra bővült.

Ennek kapcsán egy friss felmérést is idézett, amelynek eredményei szerint 

ötből négy Magyarországon működő német cég újra idehozná a beruházását.

„Ez kifejezetten magas arány, ami jól mutatja a német beruházói közösség bizalmát Magyarországban, a magyar gazdasági és beruházási környezetben. A mai beruházás is egy kifejezetten komoly előrelépés ebből a szempontból” – fogalmazott.

Szijjártó Péter beszédében ezután érintette az utóbbi évek kiszámíthatatlanságát és az egymást követő válságokat is.

Az Európát sújtó gazdasági kihívások az elmúlt néhány évben szinte kizárólag kívülről, külső okok miatt jöttek. Ezért is erősítjük meg napról napra azt a pozíciónkat, hogy nekünk a háborús környezet, az rossz környezet, és igazán jó fejlődés, jó növekedés csak békés környezetben érhető el

– mondta.

Majd hozzátette, hogy ugyanakkor még ilyen körülmények mellett is sikerenek bizonyultak a kormány gazdaságpolitikai válaszai.

Sikeres volt az infláció elleni küzdelem a tavalyi évben, a magyar gazdaság visszatért, visszatérítettük a növekedési pályára, és az idei esztendő első negyedévében a második legnagyobb növekedést tudtuk felmutatni az Európai Unióban

– jelentette ki.

„Ez olyannyira szembetűnő, hogy még a nemzetközi hitelminősítő intézetek is arra kényszerülnek, hogy mindezt elismerjék, pozitívan értékeljék és megerősítsék, mint ahogyan megerősítették Magyarország befektetésre ajánlott besorolását” – közölte.

A miniszter lényeges eredménynek és globálisan is szinte példátlannak nevezte, hogy hazánkban több ember dolgozott a koronavírus-járvány után, mint előtte. Illetve kifejtette, hogy a világ a rohamos technológiai fejlődés korszakába lépett, amikor is az innovatív technológiák felhasználása alapvetően határozza meg egy-egy nemzetgazdaság sikerét.

„Így a magyar gazdaságstratégia egyik fókuszpontja ma a gazdaság dimenzióváltásán van, egyértelmű, kimondott célkitűzésünk, hogy Magyarország Európa egyik leginnovatívabb gazdaságával rendelkezzen a lehető legrövidebb időn belül” – szögezte le.

„Épp ezért az elkövetkezendő időszakban is erősíteni fogjuk azokat az intézkedéseinket és támogatási programjainkat, amelyek a kutatás-fejlesztési tevékenységeket helyezik előtérbe” – fűzte hozzá.

Továbbá rámutatott, hogy tavaly az ezer milliárd forintot közelítette a kutatás-fejlesztési ráfordítások összege, ami meghaladja a bruttó hazai termék (GDP) 1,5 százalékát.

„Az is világos, hogy az elkövetkezendő világgazdasági korszak termelőkapacitásai majd oda kerülnek jó eséllyel, ahol ennek az új korszaknak a technológiáit kifejlesztik” – vélekedett.

Szijjártó Péter a Microsoft vezetőit fogadta

Elérkezett az ideje, hogy a magyar gazdaság egy újabb dimenzióváltáson lépjen keresztül, a technológiai színvonalat növeljük és a kutatás-fejlesztési kapacitásokat bővítsük – írta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán.

A miniszter – beszámolója szerint – kifejezte nekik köszönetét a Microsoft magyarországi tevékenységéért, és hogy több mint száz embernek biztosítanak magas szintű munkalehetőséget.

A magyar gazdaság az elmúlt 14 évben hatalmas fejlődésen ment keresztül, folyamatosan dőltek meg a beruházási, az export és a foglalkoztatottsági rekordok

– emelte ki Szijjártó Péter.

Most pedig elérkezett az ideje, hogy a magyar gazdaság egy újabb dimenzióváltáson lépjen keresztül, a technológiai színvonalat növeljük és a kutatás-fejlesztési kapacitásokat bővítsük. A digitalizációt gyorsítani, a munkaerő számát növelni, a képzési szintet fejleszteni kell – mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy mindebben stratégiai partnerként számítunk a Microsoftra.

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy a megbeszélésen áttekintették az Európai Unió versenyképessége előtt álló kihívásokat és egyetértettek abban, hogy számos szabályozási változtatásra van szükség Brüsszelben az EU versenyképességének biztosítása érdekében.

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este. 

Szijjártó Péter azt írta, 

úgy látják, hogy Moldova felkészülése kifejezetten jól halad, "ehhez mi is hozzájárulunk azzal, hogy 50 leendő moldovai EU-s szakértőt képzünk ki az elkövetkezendő hónapokban". 

A tárcavezető úgy fogalmazott, álláspontjuk egyértelmű, a csatlakozni kívánó országok teljesítményét egyenként és egyesével kell bírálni, így Moldova teljesítménye sem köthető össze más jelöltországéval. 

Amennyiben a csatlakozási tárgyalások valós folyamata nem indul meg a hátralévő másfél hónapban, akkor a magyar elnökség legelején megtartják a tárgyalásokat indító kormányközi konferencia ülését - tudatta Szijjártó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!