Munkavédelem

2024.04.25. 14:26

Az építőipar és a vendéglátás is számíthat ellenőrzésekre

Tavaly ugyanannyi munkabaleset történt, mint 2022-ben, de sajnos halálesetek is bekövetkeztek. Idén több ágazatban is ellenőrzik a munkabiztonságot és az egészséges környezetet, de a foglalkoztatás szabályosságát is górcső alá veszi a hatóság.

Tóth Balázs

Gyertyagyújtással emlékeztek a munkabalesetek áldozataira

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gál Gábor

Munkavédelmi nyílt napot szervezett csütörtökön a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjához (április 28.) kapcsolódóan a Heves Vármegyei Kormányhivatal és a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Osztály szakemberei a biztonságos munkavégzésre, a szabályos foglalkoztatásra, a munkavédelmi és a foglalkoztatás-felügyeleti szakterületet érintő jogszabályváltozásokra hívják fel ilyenkor a résztvevők figyelmét, valamint tájékoztatást, tanácsadást nyújtanak.

Szabó Zsolt osztályvezető elmondta, tavaly Heves vármegyében 710 munkabalesetet jelentettek, ami héttel több a 2022-es adatnál. Ugyanakkor míg 2022-ben nem volt halálos eset, tavaly három is előfordult és hat súlyos, csonkulásos munkabaleset is bekövetkezett.

A hatóság tavaly 533 munkáltatót ellenőrzött és minden másodiknál találtak valamilyen szabálytalanságot! A munkavállalók súlyos és közvetlen veszélyeztetése miatt 24 alkalommal szabtak ki munkavédelmi bírságot. Ismertette Veres Pál. A legtöbbször be- és leesési veszély, illetve üzemeltetéssel kapcsolatos biztonságtechnikai hiányosságok (például védőburkolat hiánya) miatt büntettek.

Szabó Zsolt elmondta azt is, múlt héten fejezték be a feldolgozóipari cégek foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzését. Május 31-ig a veszélyes anyagokkal végzett munkát vizsgálják, júniusban az építőipar munkavédelmi célellenőrzése következik. Májusban és júniusban a munka- és pihenőidő kerül a hatóság célkeresztjébe, júniusban és júliusban a feketefoglalkoztatás lesz a középpontban. Szeptemberben és októberben a fémipari cégek számíthatnak munkavédelmi ellenőrzésre, a turizmus-vendéglátásban érdekeltek pedig munkaügyi ellenőrök felbukkanására készülhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!