Bíróság előtt

2023.12.14. 17:25

Csúcskategóriás telefonokkal sefteltek, 90 millós a kár

Pár ezer forint híján kilencven milliós kárt okoztak – mobiltelefonos szolgáltatóknak – azok a vádlottak, aki ellen különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt emeltek vádat.

Sike Sándor

Az Egri Törvényszéken folyamatban lévő büntetőeljárásban a törvényszék december 12-én tárgyalást tartott, amelyen a vádlottakat hallgatta ki. A bíróság további terheltek meghallgatása érdekében a tárgyalást elnapolta – tudtuk meg Hoszné dr. Nagy Tímea bírótól, a törvényszék sajtószóvivőjétől.

H. T. és társai a vádirat szerint 2018 júniusától 2019 májusáig, tehát szűk egy év alatt hozták össze csalással ezt a különösen nagy értékűnek minősülő kárt az alábbiak szerint: a másodrendű vádlott – társaival szándékegységben – valós fizetési szándék nélkül előfizetői szerződéseket kötött különböző telefonszolgáltatók weboldalán keresztül, amelyekhez többnyire nagy értékű, csúcskategóriás mobiltelefonokat és ahhoz tartozó SIM-kártyát is rendelt változó mértékű kezdő részlet kifizetésével. A terhelt a valótlan szerződésekhez jogtalan haszonszerzési célzattal valós személyek személyes adatait használta fel, mely adatokhoz többféle módon jutott.

Az online rendelt készülékek kiszállítását egy futárszolgálat és alvállalkozói végezték. H. T. vádlott az egyik ilyen alvállalkozó alkalmazottja volt mint gépkocsivezető és kiszállító. A csomagokat eleinte a másod- és a negyedrendű terheltek vették át, majd felajánlották a kiszállítónak, hogy fizetnek érte, ha az általuk rendelt készülékeket nem a megrendelőként feltüntetett személynek, hanem nekik adja át.

Az azonosítási kötelezettségének megszegésért H. T-nek különböző pénzösszeget ígértek. A futár elfogadta a számára felajánlott jogtalan előnyt. A vádlottak az így megszerzett készülékeket, valamint az azokhoz tartozó SIM kártyák egy részét heti rendszerességgel értékesítették telefonárusoknak. A II., III., IV., V. és VI. rendű vádlottak a csalással megszerzett hívószámokat felhasználva különböző szolgáltatásokat vettek igénybe – például telefonkártya-feltöltés, autópályadíj kiegyenlítése – amelyek ellenértékét "természetesen" nem fizették ki.

Ők így öten együttesen összesen 89 millió 986 ezer 33 forint kárt okoztak a telefonszolgáltatónak. A bűnszövetségben elkövetett csalássorozat második évében, 2019 márciusától tovább folytatták a bűncselekmények elkövetését úgy, hogy időközben más futárt a hetedrendű vádlottat is bevonták.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában