Gyermekhalál

2024.02.05. 16:20

Tavasszal tartják a tárgyalást a csányi óvodabaleset miatti büntetőperben

Portálunk a hét végén írt arról, hogy hétfőn tárgyalja – pontosabban előkészítő ülést tart – a csányi óvodában 2019-ben történt gyermekhalál ügyét a Hatvani Járásbíróság. Cikkünk szerint: amennyiben itt a terheltek a felelősségüket a váddokumentumban leírtak szerint elismerik, valamint lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról, akár ítélet is születhet. Nos mindez nem történt meg, a büntetőügy tárgyalását áprilisra tűzte ki a bíróság.

Sike Sándor

A csányi tragédia helyszíne

Forrás: Magyarország Ügyészsége

A 2019. szeptember 26-i baleset akkor 6 éves áldozata, Mercédesz halála miatt halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége a vád M. I. és társa ellen. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott a község polgármestere, míg a másodrendű terhelt a községben működő óvoda akkori vezetője.

A történtekkel portálunk és más médiumok is sokszor foglalkoztak, különösen azért, mert 2022 októberében is azt voltunk kénytelenek írni, hogy három év után sem tudni, hogy miért kellett meghalnia a 6 éves kislánynak a csányi mászóka balesetben. A család azóta várja, hogy kiderüljön: ki a felelős a haláláért.

Nos, másfél évvel később, 2024. február 5-én viszont megvolt már az előkészítő ülés is. Ezzel kapcsolatban Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője azt a tájékoztatást adta, hogy nem történt meg a bűnösség vád szerinti elismerése, a tárgyalás jogáról a vádlottak nem mondtak le, így azt ki is tűzte a bíróság áprilisi dátummal.

Amit a vádirat tartalmaz: az óvodában, az udvaron játszótér is volt, mely több fából készült játékból, köztük egy fa mászókából állt. Az udvaron található, fából készült köteles mászókára három gyermekkorú sértett is felment, ám hármójuk súlya alatt a játék kidőlt és rájuk zuhant. Két gyerek a baleset következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el, azonban a harmadik apróság a rázuhanó mászókától életveszélyes sérüléseket szenvedett, ami a gyermek halálához vezetett.
 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában