Többszörösen minősülő emberölés

2024.03.20. 17:22

Kegyetlenül sorsára hagyták az idős szülőt

Április 3-án kiderül, bűnösek-e V. P.-né és társai abban a különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, amellyel a Heves Vármegyei Főügyészség vádolja őket.

Sike Sándor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A többszörösen minősített emberölés három vádlottjának ügyében befejeződött a bizonyítási eljárás – közölte portálunk kérdésére Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője, aki azt is elmondta: az elsőfokon eljáró törvényszék a keddi tárgyaláson – határozathirdetésre – április 3-ra tűzte ki az új határnapot.

A főügyészség által benyújtott vádirat megállapításai között szerepel, hogy a három terhelt rokonságban áll. Anya és lánya, valamint annak élettársa vár így az elsőfokú ítéletre. 

A sértett – az elsőrendű vádlott anyja – otthonában háztartási baleset következtében 2019. november végén, december elején ágyhoz kötött, mozgás- és önellátásra képtelen állapotba került. Az I. rendű vádlott tisztában volt felmenője ezen állapotával, ennek ellenére a gondozását nem látta el, részére sem orvosi, sem szociális gondozói segítséget nem hívott. Rögzíti azt is a váddokumentum, hogy mindezen túl V. P. vádlott a lakókörnyezet tisztántartásáról sem gondoskodott, az ingatlanban rendkívüli kosz és bűz uralkodott.

A másod- és harmadrendű terheltek felelősségét arra alapozza a vádhatóság, hogy azon időszak alatt, amíg a sértett balesete következtében önellátásra képtelen állapotban volt, ők ketten hetente többször megjelentek közösen a fenti ingatlanban.

Orvosszakértői véleményen alapul a vádhatóság azon megállapítása, hogy a sértett halálát az ellátatlanság miatti többszervi gyulladás és vérmérgeződés okozta. A halálhoz vezető folyamat során a sértettnek vélelmezhetően az átlagosat lényegesen meghaladó fizikai és lelki fájdalmat, szenvedést kellett elviselnie – rögzíti a vádirat. 

Tizenegy minősített emberölési módozatot rögzít a Btk.

A Büntető törvénykönyv az emberölés alapesetét 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Tíz évtől húsz évig, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő viszont ennek a bűntettnek a minősített "változata", vagyis ha előre kitervelten; nyereségvágyból; aljas indokból vagy célból; különös kegyetlenséggel; hivatalos személy sérelmére, illetve több ember sérelmére; több ember életét veszélyeztetve; különös visszaesőként; tizennegyedik életévét be nem töltött, vagy védekezésre képtelen, illetve a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes  személy sérelmére követik el.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában