Heol.hu podcast

2024.04.23. 06:55

Az idei fűtési szezonban 40 alkalommal keletkezett tűz kéményekben Heves vármegyében

Véget ért a fűtési szezon, de május 15-ig kérhető a további fűtés azokban a társasházakban, ahol ezt a többség igényli. Nagy Csabával beszélgettünk az 2023/2024-es fűtési szezon mérlegéről, természetesen tűzvédelmi szempontból. Kéménytüzekről is szó esett.

Mellik Alexandra

Jellemzően április 15-ig tart a fűtési szezon, de május 15-ig kérhető a további fűtés azokban a társasházakban, ahol ezt a többség kéri. A családi házakban azonban a saját fűtési rendszerét mindenki szabadon használhatja. A fűtési rendszerek nagy részéhez kémény is csatlakozik, melyek biztonságunk érdekében rendszeres karbantartást igényelnek. Nagy Csabával, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjével beszélgettünk az 2023/2024-es fűtési szezon mérlegéről, természetesen tűzvédelmi szempontból. 

The,Man,On,The,Roof,Cleans,Opened,Fireplace,Chimney,.
Kéménytüzekhez is siettek a tűzoltók
Kéménytüzekhez is siettek a tűzoltók (Illusztráció)
Forrás: Shutterstock

Mint megtudtuk, a mostani fűtési szezonban vármegyénkben 40 alkalommal keletkezett tűz kéményekben, 3 alkalommal a tetőszerkezetre is átterjedtek a lángok. 

– A kéménytüzek jellemző oka, hogy az égéstermék-elvezető nincs megfelelően kitisztítva és a belső falára lerakódott korom intenzív fűtés hatására beizzik és meggyullad – mondta Nagy Csaba, akitől azt is megtudtuk, hogy átlagosan hány lakástűz keletkezik a kémény rossz állapota miatt vármegyénkben. – Tavaly 293 otthonban, ezen belül pedig 52 esetben a kéményekben keletkezett tűz. Elmondható, hogy minden hatodik lakástűz a kéményből indul, s az elmúlt évek adatai is ezt mutatják. 

A szóvivő kiemelte továbbá, hogy a lakástüzekkel kapcsolatos halálesetek és a nagyobb károk megelőzhetőek, ha arra szakosodott boltból beszerzett füstérzékelőt helyezünk el a lakásban. Az eszköz hangosan jelzi a tüzet annak kezdeti szakaszában, amikor még könnyen meg lehet fékezni azt. Elég egy négyzetméteres, sőt akár néhány négyzetcentiméteres tűz is ahhoz, hogy annyi mérgező füst keletkezzen, ami tragédiához vezethet. 

Mint köztudott, otthonunkban sajnos egész évben keletkezhet szén-monoxid. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az idei fűtési szezonban hány alkalommal vonultak a gyilkos gáz miatt Heves vármegye tűzoltói. 

– A legutóbbi szezonban 32 ilyen eset volt, halálos kimenetelű mérgezés nem történt, ketten szenvedtek valamilyen fokú mérgezést – mondta Nagy Csaba, akitől azt is megtudtuk, miért keletkezik mérgező gáz az otthonunkban, illetve hogyan előzhetjük meg a szén-monoxid-mérgezést. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában