Életveszély

2024.04.30. 09:30

Vasúti átjáróban ragadt egy autós Egerben

Nagyon igyekezett a többiek után, de már nem tudott áthajtani a vasúti átjárón. A félsorompó záródni kezdett.

Heol.hu

Az Egri Járási Ügyészség a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatti bűnügyben emelt vádat a közelmúltban - tájékoztatta portálunkat dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész. 

A vád szerint egy férfi 2023 tavaszán Egerben közlekedett autójával. A vádlott Felsőtárkány felé haladt, amikor egy vasúti átjáróhoz ért, ahol már néhány jármű várakozott, ennek ellenére a férfi behaladt a vasúti kereszteződésbe. A többi jármű áthaladt az átkelőn, miközben a fényjelző készülék tilosra váltott és a félsorompó záródni kezdett. A vádlott már nem tudta befejezni az átkelést, ezért hátramenetbe kapcsolt, mely során autójával beleakadt a fénysorompó csapórúdjába, ami letört - részletezte dr. Gubala Ádám Miklós.

Kiemelte, a csapórúd hiánya miatt a vasúti közlekedés biztonsága és az abban részt vevők élete, testi épsége veszélybe került.

A helyettes sajtószóvivő ügyész hozzátette, a baleset oka az volt, hogy a vádlott megszegte a KRESZ azon szabályát, mely szerint a vasúti átjárón csak folyamatosan, megállás nélkül, legalább 5 km/óra átlagsebességgel szabad áthaladni, valamint, hogy a biztosított vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a folyamatos áthaladásra lehetőség van. Az ügyészség pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a figyelmetlen vádlottal szemben.

Törvény
A Büntető Törvénykönyv szerint, aki a közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Gondatlanságból követi el a bűncselekményt, aki előre látja cselekményének lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában, vagy a cselekménye lehetséges következményeit azért nem látja előre, mert a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést elmulasztja.

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Heol)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában