Lopás

2024.05.21. 12:13

Fizetés nélkül tankolt Hatvan környékén

Egyre gyakoribbá válnak azok az esetek, amikor az önkiszolgáló benzinkúton a járművezetők nem fizetik ki a tankolást.

Molnár Helga

A Hatvani Járási Ügyészség két rendbeli, szabálysértési értékre üzletszerűen elkövetett lopás vétségével, valamint két rendbeli, kisebb értékre üzletszerűen elkövetett lopás bűntettével vádol egy 31 éves férfit, akinek az ügye jelenleg a járásbíróság előtt van folyamatban – tájékoztatott dr. Konkoly Thege László, sajtószóvivő ügyész.

A vádirat szerint a terhelt 2022 tavaszán – többek között egy márkás személyautóba – öt alkalommal tankolt fizetés nélkül a legnagyobb magyar olajcég által üzemeltetett Hatvan környéki benzinkutakon. A férfi már úgy ment a töltőállomásokra, hogy az ötvenezer forinthoz közeli számlákat ha akarta, akkor sem tudta volna kifizetni, mivel készpénz nem volt nála, a bankkártyáján pedig nem volt fedezet. A vádlott ebben az időszakban más üzemeltetők kútjain is hasonló bűncselekményeket követett el, amivel mindent egybevetve több százezer forintos kárt okozott.

A járási ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság büntetővégzéssel ítélje végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre, emellett pénzbüntetésre és járművezetéstől eltiltásra a kárt azóta megtérítő elkövetőt, valamint ezeken túlmenően rendeljen el 342 ezer 844 forint vagyonelkobzást is vele szemben. Ezek a joghátrányok az ügyészi álláspont szerint alkalmasak lehetnek arra, hogy a jövőben visszatartsák a férfit a benzinlopástól, vagy bármely más bűncselekmény elkövetésétől.

Szabálysértés, ha nem rendszeres

Egyre gyakoribbá válnak azok az esetek, amikor az önkiszolgáló benzinkúton a járművezetők nem fizetik ki a tankolást, hanem annak befejeztével szó nélkül, vagy különböző ürügyekkel elhajtanak a helyszínről. Tekintve a gépkocsik tankjának befogadóképességét egy-egy ilyen jogellenes cselekménnyel az elkövetők általában ötvenezer forintot meg nem haladó kárt okoznak a kút üzemeltetőjének. Ez önmagában szabálysértés, ami felelősségre vonással jár, a szabálysértési bíróság pénzbírságot szabhat ki, de akár elzárás büntetéssel is sújthatja a tettest. A felelősségre vonást ritkán lehet elkerülni, tekintve hogy a töltőállomásokon jellemzően biztonsági kamerák üzemelnek, melyek nem csak a rendszámot rögzítik, hanem magát az elkövetőt is.

A Büntető Törvénykönyv úgy rendelkezik, hogy üzletszerűen követi el a cselekményt az, aki ugyanolyan, vagy hasonló jellegű bűncselekmények (illetve szabálysértések) révén rendszeres haszonszerzésre törekszik. Az ilyen elkövetés mindenképpen bűncselekménynek minősül, még abban az esetben is, ha a kár összességében a szabálysértési értékhatár alatt marad. A bűncselekményt – ügyészi vád alapján – a büntetőbíróság bírálja el. Ilyenkor a terhelt súlyosabb következményekkel számolhat.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában