Igen

2023.09.09. 11:25

Ritkább a népes lagzi, és kevesebben keltek egybe Hevesben az esküvőszervező szerint

Általánosságban elmondható, hogy a nyár az esküvők szezonja. Sokan szeretnének biztosra menni, hogy jó időben ünnepelhessenek, bár vannak, akik nem kedvelik a nagy meleget, így inkább későbbre időzítik a nagy napot. Heves vármegyében az év első felében csökkent a házasságkötések száma, és az esküvőszervező tapasztalatai alapján úgy fest, ősszel sem lesz annyi, mint a korábbi években.

Fekete-Vadászi Erika

Csökkent a házasságkötések száma Heves vármegyében, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból

Az idei első félévben szűkebb hazánkban 652 házasságkötésről számoltak be, míg 2022-ben ugyanebben az időszakban 835 volt, 2021 első hat hónapjában pedig 897 esküvőt tart számon a KSH.

A nyárral azonban még nem ért véget a szezon. Vannak, akik ősszel és télen is szívesen kötnek házasságot. Olvasónk, Liza és párja is hamarosan örök hűséget fogadnak egymásnak Poroszlón. Mint azt portálunkkal megosztották, azért választottak szeptemberi dátumot, mert nem akarták a kánikulára időzíteni. Azt is elmondták, milyen nagy napot terveznek. 

– Azért az ősz eleje mellett döntöttünk, mert ilyenkor már pont kellemes az időjárás. Hagyományos elemek is lesznek a lagzin, de szerettünk volna valami modernet is belecsempészni, hogy még izgalmasabb legyen, ezért megfűszerezzük egy kis Harry Potteres hangulattal – részletezte. 

Berecz Adrienn, az egri Édes Álom Esküvőszervezés tulajdonosa megosztotta a Heollal a tapasztalatait, melyek egybevágnak a KSH adataival. 

– Úgy látom, idén az első félév átlagos az esküvők szempontjából. Inkább a tavalyi év volt kiemelkedő, most pedig átlagosnak mondanám, mintsem kevésnek – jegyezte meg Berecz Adrienn. Hozzátette, a korábbi években jellemző volt, hogy már tavasszal beindult a szezon, de nála ez most inkább nyárra tolódott, és őszre is kevesebben keresték meg az előző évhez képest. A kollégáival beszélgetve is hasonló helyzet körvonalazódik ki. 

– Sokan nem szeretik a nyári nagy melegeket. Az évnek ebben a szakaszában általában jó időre lehet számítani, most is igazán szép őszünk van, de szeptember végével lezárulni látszik az esküvői szezon a tapasztalataim alapján. Ősz végére és télre nem terveztek most annyian esküvőt, mint az előző években – mondta. A jövő évi esküvőkkel kapcsolatban pedig úgy látja, nagyon óvatosak a párok. Sokan érdeklődnek, de a döntést nem kapkodják el, pedig ilyenkor kicsit már több foglalás szokott lenni a következő évi naptárban. 

– Megfontoltabbak most a párok, jobban kivárnak, így a jövő évi szezont még nem lehet tudni, hogy milyen lesz. Ez és az idei számok is betudhatók az áremelkedésnek is, hiszen a szolgáltatók kiadásai is nőnek, ezért kénytelenek emelni, így drágultak az esküvők. Sokan fontolóra veszik a létszámot is, inkább a 60-70 meghívott vendég a jellemző, kevesebb a száz létszám feletti ünneplés – mondta az esküvőszervező, akitől azt is megtudtuk, milyen trendek hódítanak mostanában. 

Szavai szerint mindig igyekeznek valami újdonságot kitalálni a párok. A selfie boxok évek óta nagy népszerűségnek örvendenek és az ötletes vendégkönyveket is imádják. 

– Volt idén olyan esküvő, ahol volt ugrálóvár, és a pár is fotózkodott benne. A füstbombák és a koktélok is trendinek számítanak, valamint pezsgő piramist is sokan kérnek. A dekoráció gyakran megújul, mostanában a letisztultabb vonal hódít. Kevesebben kérnek például székszoknyát, a természetközelibb dolgokat preferálják, és a környezetvédelemre is nagyobb hangsúlyt fektetnek. Művirág helyett hódítanak a minőségi száraz virágok, amik az élő társaikhoz képest sokkal tartósabbak, ugyanakkor nem termelődik velük le nem bomló szemét – zárta gondolatait Berecz Adrienn.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában