Hulladékgazdálkodás

2023.11.21. 17:37

Újra itt az Európai Hulladékcsökkentési Hét, szabadulószoba is nyílik

Szerdán a vármegyei kormányhivatal kitelepül Egerben a Gárdonyi Géza térre, hogy bemutassák a csomagolási hulladékok sokféleségét.

Molnár Helga

A Heves Vármegyei Kormányhivatal idén is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét kezdeményezéshez. Szemléletformáló óvodai és iskolai előadásokkal, kitelepüléssel és egy rendhagyó szabadulószobás játékkal várják az érdeklődőket – írja a vármegyei kormányhivatal honlapján.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2009 óta a fenntartható jövő érdekében hívja fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére és az újrahasznosítás fontosságára.

A kampány kiemelt témája idén a csomagolás. A teljes műanyagfelhasználás 40 százaléka és a teljes papírfelhasználás 50 százaléka az Európai Unióban csomagolási célokat szolgál. Ezeknek a mennyiségeknek a jelentős része, összesítve 36 százaléka vész kárba, azaz végzi települési szilárd hulladékként.

Az akció keretében a kormányhivatal hulladékgazdálkodási osztályának munkatársai több iskolába és óvodába is ellátogatnak, hogy a csomagolási hulladék csökkentésének lehetőségeiről és az egyéni felelősségvállalásról beszéljenek a gyerekeknek.

Szerdán a vármegyei kormányhivatal kitelepül Egerben a Gárdonyi Géza térre, hogy bemutassák a csomagolási hulladékok sokféleségét (ezáltal is hangsúlyozzák a helyes szelektálási szabályokat), illetve hogy a csomagolások csökkentésének lehetőségét és alternatív csomagolási lehetőségeket ismertessenek meg a látogatókkal. Együttműködő partner az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., akik egy igazi kukás autóval érkeznek.

Szintén november 22-én, szerdán nyitják meg a különleges szabadulószobát a vármegyeháza Eszterházy termében. A sikeres kijutáshoz számos izgalmas – a hulladékgazdálkodás témaköréhez kapcsolódó – játékos feladványon át vezet az út. A megoldáshoz offline és online teret is használniuk kell a résztvevőknek.

Mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal? Erre kapnak választ azok, akik ellátogatnak ezen a héten a Szelektív Nonprofit Kft. egri telephelyére. Az előre bejelentkezett középiskolás csoportok a helyszínen ismerhetik meg a szelektív hulladék válogatómű és bálázó működését.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában