Közlekedésbiztonság

2024.03.29. 11:25

Közlekedésbiztonsági nap volt a gyöngyösoroszi iskolában a gyermekbalesetek elkerülésére

Az összes gyermekbalesetnek több mint kétharmadát okozzák általános iskolás korú diákok. A közlekedésbiztonság javítását az iskolában a rendőrség segíti.

Szabó István

Sikeresen indította el az alsó tagozatos diákjai számára a Közlekedjünk Együtt, Vigyázzunk Egymásra! (KEVE) programot az idei tanévben a Gyöngyösoroszi Árpád Fejedelem Általános Iskola, tájékoztatta portálunkat Pásztor Ferenc igazgató. Mint elmondta, a program szerves része a tavaszi Közlekedésbiztonsági nap is, amelyre a napokban került sor az iskolában. A KEVE program az intézményben a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívására, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság támogatásával valósul meg, Luzsi István r. alezredes patronálásával és Hajdú Csaba r. főtörzsőrmester, körzeti megbízott segítségével, tette hozzá az igazgató.

Közlekedésbiztonsági nap a gyöngyösoroszi iskolában
Közlekedésbiztonsági nap a gyöngyösoroszi iskolában
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Gyermekeink akár gyalog, akár kerékpárral vesznek részt a forgalomban, szerves részei a közlekedésnek. Bennük minél fiatalabb korban ki kell alakítanunk azokat a szokásokat, valamint döntési és magatartási készségeket, amelyek hozzásegítik őket a közlekedésben való részvételük kockázatának csökkentéséhez. Sajnos, több évvel ezelőtt a településünkön tragikus kimenetelű gázolás történt, így még komolyabban kell vennünk ezt a feladatot. A biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele, hogy a gyalogosok, a járművek utasai és vezetői egyaránt ismerjék a közlekedés rájuk vonatkozó szabályait, továbbá képesek legyenek ezeket alkalmazni, valamint szándékukban álljon azok tiszteletben tartása is. Az elemző rendőrségi statisztikából látjuk, hogy a legveszélyeztetettebb az általános iskolás korosztály. Az összes gyermekbalesetnek több mint kétharmadát okozzák ilyen idős gyerekek gyalogosként, amikor váratlanul lépnek az úttestre, vagy szabálytalanul, tiltott helyen kelnek át az úttesten. A gyermekek által okozott balesetek másik nagy csoportját a kerékpáros balesetek alkotják. Amikor egy gyermek védett helyen kerékpározik, kisebb az esélye, hogy baleset éri, bár az egyszerűnek tűnő esések is komoly sérüléseket okozhatnak. A közúti közlekedés pedig egyértelműen a speciális, veszélyes üzem kategóriába tartozik. Nem véletlen, hogy a Nemzeti Alaptanterv is kiemelten fontos feladatként kezeli a tanulók közlekedésre való felkészítését – részletezte Pásztor Ferenc.

Az igazgató kefejtette, hogy a következő fő súlypontok jelentik az oktatási intézményekben folyó, biztonságos közlekedésre való nevelés célját: ki kell fejleszteni az észlelőképességet és reakcióképességet. Közlekedési szabályismereti tudást kell közölni, és be kell gyakorolni a közlekedéstechnikai készségeket. Ki kell alakítani a közlekedési kultúrát. A gyerekek ismerjék meg a közlekedésben résztvevők magatartását, a közlekedési eszközök tulajdonságát és rendeltetésszerű használatukat, a közlekedési utakat és a mindenkor érvényes közlekedési szabályokat.

– A tananyagban alapvető fontosságú az úttesten való biztonságos átkelés gyakorlása különböző helyszíneken és forgalmi helyzetekben. Elemi jártasság kialakítása szükséges a gyalogos közlekedés szabályairól, annak lakó-, illetve iskolakörnyezetben való gyakorlati alkalmazása. A fényjelző készülékek színeinek és azok jelentésének megismertetése szintén fontos. A program során a tananyagok beépülnek a helyi Pedagógiai Programba, melyet a Hatvani Tankerületi Központ kiemelten támogat. Így az első négy osztályban folyamatosan ismerkedünk a helyes közlekedés tudományával, a megfelelő szokások kialakításával, beidegződésével – sorolta Pásztor Ferenc.

Az igazgató elmondta, hogy minden évfolyamon közlekedési filmek, helyzetelemzések megtekintésével kezdenek, majd az életkori sajátosságok figyelmével dolgoznak tovább. Sikeresen tudják felhasználni a rendőrség által biztosított szakmai anyagokat, mint a tanmeneteket, óravázlatokat, munkafüzeteket. A folyamat végén rendezték meg a Közlekedésbiztonsági napot. A diákok egy rövid kérdőívet töltöttek ki, majd a kialakított akadálypályán haladtak végig. Csoportokat alkotva győzhették le az akadályokat, a bójákat, a körforgalmat, az egyirányú utcát, a gyalogátkelőhelyet, útkereszteződést. Mindezt időre, rollerrel, s persze társaik nagy-nagy biztatása közben tették. A program végén minden kisdiák ajándékot kapott, melyek közt a fényvisszaverő matricától kezdve, a kulcstartón át, egészen a munkáltató füzetig sok-sok minden akadt.

– Az iskola nagyon fontosnak tartja ezt a kezdeményezést, és szeretné ezt a munkát a későbbiekben is folytatni, hiszen mindenki biztonságát szolgálja a képzés – hangsúlyozta Pásztor Ferenc.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában