Keresztút

2024.03.30. 08:32

Lőrinciben a város összes feszületénél fohászkodtak

Nagypénteken sokan indultak el a csaknem húsz kilométeres keresztútra.

Tari Ottó

A hajdani téesz felé vezető út mentén lévő keresztet Pálinkás Péter és számos önkéntes szabadította ki az elburjánzott növényzet közül

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

Lőrinciben az elmúlt évi borongós-esős-hideg időjáráshoz képest ezúttal kellemes, ámbár szeles idő fogadta a nagypénteki keresztút résztvevőt. A reggel 8 órakor a templomból induló mintegy húsz zarándok – köztük Pálinkás Péter alpolgármester és Széles László plébános – arra vállalkozott, hogy gyalogosan, kerékpárral vagy éppen gépjárművel felkeresik a településen és a határaiban lévő feszületeket. Az állomásokon Krisztus szenvedéstörténetének egy-egy stációját olvasták fel, elimádkozták a Miatyánkot, majd folytatták útjukat.

keresztút, cementgyár
Az egykori cementgyárnál sokaknak eszükbe jutottak az azbeszt áldozatai is 
Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

Az összesen tizenkilenc kilométer hosszúságú keresztút nem egyszerű vállalás, hiszen a temetőtől a kápolnáig, az egykori selypi cementgyártól a Pék-kanyaron át Hegymegpusztáig szinte minden másfél kilométerre jut egy-egy kereszt. Voltak, akik csupán néhány szakaszt tettek meg, mások út közben csatlakoztak a menethez.

Lőrinci régóta nevezetes a hálából vagy más okokból állított feszületekről. A legrégebbi a Tájháznál lévő, úgynevezett Bacsa-féle, aminek a helyén már 1792-ban kereszt állt kis haranggal, a „legfiatalabb” pedig a 21-es főút lőrinci bekötőútjánál található feszület, amit 2020-ban állítottak. A Szent Anna-kápolnánál – amely a nagypénteki keresztút végállomása – négy is található, közülük a Kálvária-dombon három, középen Jézussal, két oldalán pedig a vele együtt megfeszített latrokkal.

 

 


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában