Május 1.

2024.04.30. 18:51

Lőrinciben a civilek állítottak májusfát a selypi és az erőműi városrészben

Az önkormányzat május elsején színes programokkal kedveskedik a helyieknek.

Tari Ottó

Csoportkép májusfával Selypen. A díszítésben csaknem kéttucatnyian vettek részt

Forrás: Beküldött fotó

Lőrinciben az önkormányzat tavaly elevenítette fel először a májusfaállítás régi hagyományát. A Szabadság téri városközpontban felállított májfának főként a gyerekek örültek, mondókákkal és játékokkal köszöntötték az első igazi tavaszi hónapot.

A település más részeiben azonban már pár évvel korábban meghonosodott a szokás. Selypen a civil aktivisták, miután leszedték a húsvéti tojásfa díszeit, a kiszáradt törzset az ágakkal együtt a helyén hagyták, s most ezekre kerültek fel a színes pántlikák. Az idén is folytatódott a gyakorlat, csaknem kéttucatnyian a volt cukorgyári kultúrház parkjához vonultak, s szalagokat, valamint luftballonokat aggattak a gallyakra. A jó hangulatú esemény – amint Pálinkás Péter alpolgármesterrel az élen több önkormányzati képviselő is segédkezett a civileknek – jó hangulatú beszélgetéssel zárult. A díszítők ezt követően átautóztak a város másik végébe, a Mátravidéki Erőmű lakótelepéhez, ahol a hagyományteremtés szándékával ugyancsak felállítottak egy májusfát.

A Napsugár óvoda kicsinyei Detti óvó néni és Andi óvó néni segítségével helyezték a fára a szalagokat 
Fotó: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

Az önkormányzat vezetése a tavalyi sikeren felbuzdulva természetesen ebben az évben is megtartotta a központi májfaállítást, május elsején pedig színes programokkal kedveskednek a helyieknek. A népi majális keretében délután 3 órától lesz Vitéz László bábjáték, BEB koncert, nyílt darts bemutató a frissen átadott teremben, majd fellépnek a Pitypang csoport kis néptáncosai és a bujáki hagyományőrzők. Őket a boldogi lakodalmas résztvevői követik, a programot pedig a Cimbaliband fellépése zárja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában