Kiállítás

2024.05.18. 16:51

Áldozatok millióira emlékeznek Egerben a készülő kiállításon

Egerben az Ezüstidő Szabadidős Egyesület az I. világháború kitörésének 110. évfordulójára emlékkiállítást szervez a Civil Közösségek Házában. Várják a relikviákat.

Barta Katalin

Egerben az Ezüstidő Szabadidős Egyesület az I. világháború kitörésének 110. évfordulójára emlék kiállítást szervez a Civil Közösségek Házában (Kossuth u. 12). Fűrész János, az egyesület elnöke közölte portálunkkal, hogy várnak a Nagy Háborút, s a kort megidéző, mindenfajta katonai eszközt, felszerelést, emléktárgyat, fényképet, levelet, térképet, és más relikviákat május 29-én 10-től-18 óráig a helyszínen. Az anyagokat aláírással átveszik, rendszerezik, és zárt, üveges tárlókban biztonságosan elhelyezik. Az ünnepélyes megnyitó május 31-én délután öt órakor lesz, a kiállítást június 15.- ig lehet megtekinteni.

Elmondta azt is, hogy véleménye szerint cinikus mondás, ma különösen az, hogy a háború a béke folytatása más eszközökkel. Az I. világháború kirobbanásának közvetlen oka a szarajevói merénylet volt 1914. június 28-án, amikor egy szerb diák megölte az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét, Ferenc Ferdinándot és feleségét. Egy hónap múlva a Monarchia hadat üzent, s négy éven át a Központi hatalmak és az Antant nemzetállamai feszültek egymásnak. 

Magyarország mintegy 3 800 000 katonát küldött a harcterekre, melyből elesett 661 ezer, megsebesült a mozgósítottak 20 százaléka, eltűnt, fogságba esett 19 százaléka.  1918. 11. hónap 11. napján 11 órakor megszűntek a harcok. A több, mint 52 hónapig tartó öldöklésben elpusztult 8 millió 538 ezer katona. Az Antant csapatok győzelme alaposan átszabta Európa térképét. Az igazi feketeleves nekünk magyaroknak az 1920. június 4.-én aláírt trianoni békediktátum volt, amikor Magyarország elvesztette területének és nemzeti vagyonának mintegy kétharmadát, s három millió magyar rekedt az újonnan megállapított határokon kívül. A mai napig érvényes tanulság, hogy a háborúkat lezáró békefeltételeket a győztesek írják!
Kiállításunkkal emlékezünk a katonára, dédszüleinkre, az áldozatok millióira, s a hátországban maradottakra, s emlékeztetjük a maiakat is arra, hogy minden  háborúnak csak vesztesei vannak.

A kapcsolatot a 70/526-2805 telefonon, illetve a [email protected] email-címen lehet felvenni. 
 


(Főoldli képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában