Ünnepel a Beatles múzeum

2024.05.10. 13:55

Amerika meghódításáról szól az egri Beatles múzeum 9. születésnapja

Május 11-én egész napos programmal várják az érdeklődőket. Ismét ritkán látható, hallható különlegességekkel készülnek a szülinapra.

Szabó István

Május 11-én egész napos programmal várja a 9. születésnapját ünneplő, Eger Csillaga kitüntetéssel elismert Egri Road Beatles Múzeum az érdeklődőket a Hotel Korona Attila-termében, tájékoztatta portálunkat Peterdi Gábor, a múzeum tulajdonosa. Mint mondta, a kilencedik szülinap már azért is érdekes, mert a 9-es szám a Beatles életében is gyakran előfordult: elég csak a White Albumra gondolni, de John Lennon életében is különleges szerepet játszott, tette hozzá. 

Az egri múzeum születésnapja arról az évről szó, amikor a Beatles meghódította Amerikát és a világot
Az egri múzeum születésnapja arról az évről szó, amikor a Beatles meghódította Amerikát és a világot 
Forrás: Peterdi Gábor/Beküldött fotró

– Most mi is a 9-es szám bűvöletében várjuk a szombatot. Elsősorban 1964-re fókuszál a napunk, mert minden kétséget kizáróan ez a kerek hat évtizeddel ezelőtti esztendő jelentette a legnagyobb durranást a Beatles történetében: a beatlemánia a brit szigetekről átcsapott az egész világra. Ekkor történt az első amerikai útjuk, és a világ többi része is behódolt a négy liverpooli gombafejű előtt. Nagyrészt ezzel kapcsolatosan lehet majd előadásokat hallgatni, kvízjátékok lesznek a Beatles amerikai turnéjával a középpontban. Az előadónk Marsi József, több Beatles-könyv szerzője lesz. Megnézünk olyan filmeket, koncertfelvételeket, amik ritkán elérhetőek, vagy legalábbis olyan minőségben, mint nálunk látható lesz, nincsenek fenn az interneten sem. A napot egy koncert zárja a BestBeats fellépésével. Nem túl régi zenekar, egy félórás bemutatkozó előadásra érkeznek hozzánk. Szerettünk volna még nagyobb rendezvényt összehozni, de az ukrajnai háború miatt akkorák lettek volna a korábban tervezett programok költségei, hogy azokat egyelőre nem vállaltuk – ezzel a jövő évi kerek 10. szülinapunkat célozzuk meg – részletezte Peterdi Gábor.

A múzeum tulajdonosa arról is beszélt, hogy a Beatles több mint fél évszázaddal a feloszlása után is szolgál új hírekkel. 

– A legfrissebb az, hogy május 8-tól látható a Let It Be című film a Disney+-on. Az a film 1970-ben jelent meg, és a Beatles tagjainak utolsó közös munkáit eleveníti fel. Azóta egy-két alkalommal mutatta be a tévé Angliában, illetve nagyon ritkán megjelent videókazettán itt-ott, de mindig nagyon rossz minőségben és kis példányszámban. Így aztán bátran kijelenthetjük, hogy több mint 50 éve vártak rá a rajongók, és végre nagyon jó minőségben látható. A háttérben az a Peter Jackson új-zélandi rendező áll, akinek a nevéhez A Gyűrűk Ura-sorozat is fűződik, és az eredeti rendező, Michael Lindsay-Hogg is rábólintott a megjelenésre. Az 54 éve készült film sorsa azért is érdekes, mert George Harrison nagyon sokáig nem akarta, hogy megjelenjen. Ez a film ugyanis azt a feszültséget is bemutatja, ami a zenekar tagjai között akkoriban már érezhető volt. George nem azt a képet akarta magáról és a zenekarról mutatni. A történelem persze, utólag mindig felülírja azt, hogy az egyes ember mit szeretne. Hiába adja ki bárki a legjobb könyveit, verseit, zenéit, alkotásait az élete során, egyszer minden fiókban maradt írás, kiadatlan hangfelvétel, dobozban rejtőző filmtekercs nyilvánosságra kerül, mint most a Let It Be. Végül George családja is rábólintott a megjelenésre – mesélte Peterdi Gábor. 

Egy másik film is izgalomban tartja a rajongókat: négy külön film készül a Beatles egyes tagjairól, tette hozzá a múzeumtulajdonos.

– Amikor 1994-95-ben a Beatles Antológia elkészült, maguk a tagok is nevettek azon, hogy mind másképp emlékeznek bizonyos helyzetekre, történésekre. Valószínűleg ebből származik az ötlet, hogy mind a négy tagról készüljön egy-egy film az emlékeik felelevenítésével, mert az egy komplettebb képet ad a valós történésekről. Kérdés persze, hogy a még élők közül mire emlékszik Ringo Starr, mert ő általában Paul McCartney-hoz irányította mindig is az faggatókat, hogy őt kell kérdezni, mert maga nem sokra emlékszik. Így aztán magam is nagyon kíváncsi vagyok, miből áll majd a film. Egyébként Ringo és Paul is turnéra indul, utóbbi esetében Dél-Amerikát rebesgetik a koncertkörút helyszínéül. Mindketten jócskán a 80. évük felett járnak. Nagy boldogság a Beatles rajongóinak világszerte, hogy amíg csak élnek, zenélnek – fogalmazott Peterdi Gábor.

A tulajdonos hozzátette, hogy a május 11-én délelőtt 10 órától estig tartó rendezvények látogatásához csak a múzeumba kell belépőjegyet váltani, így a tárlat megtekintésén felül a születésnapi programok ingyenesen tekinthetők meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában