Magyar érettségi

2024.05.06. 12:30

A magyar írásbeli érettségit 137-en kezdték írni a gyöngyösi Berzében

Idén már a 2020-as Nemzeti Alaptanterv szerint állították össze a feladatlapokat. A magyar érettségi kijavított feladatlapjait június 3-án vehetik kézbe a gyöngyösi vizsgázók.

Szabó István

Heves vármegyében is zajlanak az idei írásbeli érettségi vizsgák. A Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium 134 végzős diákja kezdte meg hétfőn reggel a magyar érettségit, mondta el portálunknak Bánkuti Anita igazgatóhelyettes.

A magyar írásbeli érettségi előtti utolsó pillanatok a gyöngyösi Berzében
A magyar írásbeli érettségi előtti utolsó pillanatok a gyöngyösi Berzében
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– A dolgozatírók száma azonban iskolánk elballagott diáklétszámánál magasabb, mert a Berze emelt szintű vizsgaközpont is egyben. Így sokan vizsgáznak majd emelt szinten a hét folyamán, például holnap matematikából, szerdán történelemből. Nálunk magyarból középszinten 123 kezdték írni a vizsgát, míg emelt szinten 14 vizsgázó ad számot a tudásáról. Mindenkinek 240 perc áll a rendelkezésére. Az emelt szintű feladatlap egy részből áll, a középszintű pedig kettőből. Június 3-án a tekinthetik meg a vizsgázók a kijavított feladatlapjaikat – részletezte Bánkuti Anita.

Mint ismert, idén már a 2020-as Nemzeti Alaptanterv szerint állították össze a feladatlapokat. A több részből álló írásbeliben már nem szerepel gyakorlati szövegalkotás, helyette irodalmi kérdéssort kapnak a vizsgázók. A diákoknak összehasonlító elemzést sem kell írniuk, helyette választhatnak témakifejtő esszét. Megváltozik a helyesírási hibák pontozása is.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában