Belterületi fásítás

2024.05.12. 20:10

Évente tucatjával ültetnek fákat Karácsondon

Legutóbb tíz gömb szivarfát helyeztek el a földben. Karácsondon úgy tartják, akár egyetlen fa elültetésével is hozzájárulhatunk az egészségesebb környezet megteremtéséhez.

Szabó István

Az elmúlt napjai faültetéssel teltek Karácsondon, számolt be Földi Csaba polgármester.

Fákat ültettek Karácsondon
Fákat ültettek Karácsondon
Forrás: Földi Csaba Polgármester

– Önkormányzatunk idén is pályázott az országos Településfásítási Programra, és örömünkre 10 gömb szivarfát tudtunk sikerrel igényelni az idei tavaszi ültetési időszakra. Ebből 7 facsemetét a Hősök terén, 3-at a Vidéki bolt melletti Kénező környezetében ültettünk el. Az ültetésben kollégáim mellett Virág Pál képviselő is részt vett. A fák helyének kiásásban gépi segítséget az óvodánk felújításában részt vevő vállalkozó, szakmai támogatást pedig az Egererdő Zrt. munkatársa nyújtott - írta bejegyzésében.

- Az elmúlt években településünk számos pontján, távolabb a faluközponttól, a közterületeken, önkormányzati intézmények, épületek udvarán, az utak mentén ültettünk új fákat, örökzöldeket, bokrokat, cserjéket, dísznövényeket, hoztunk létre új pihenőparkokat. Így a Gyöngyös felől érkezők az út mellett galagonyafákban gyönyörködhetnek, a Gyöngyös-Heves összekötő közút mentén a temetőtől az Adácsi útig nyugati ostorfák, a közút másik oldalán a Vidéki bolttól már szépen megnőtt kislevelű hársfák fogadják a községünkön átutazókat. A Barczi-tó mellett a József Attila út mindkét oldalára új sorfákat, egyik oldalra gömb virágos kőrist, a másik oldalra kislevelű hársfákat telepítettünk. 2021-ben a Hunyadi parkba 15 keskeny levelű kőrist, az új játszóterünk mellett és körül 15 szivarfát ültettünk. Tavaly októberben három helyszínen, a temető oldalsó parkolójánál, a kettős keresztnél lévő park szomszédságában, valamint a József Attila úton lévő Malomkő parkban összesen 30 szilfát ültethettük, idén tavasszal pedig a Születés Parkba pótlásként újabb 15 oszlopos gyertyánfa került földbe – sorolta Földi Csaba.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy akár egyetlen fa elültetésével hozzájárulunk közös céljaink eléréséhez: az egészségesebb környezet megteremtéséhez, élhetőbb, rendezettebb településkép kialakításához, és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez. Minden fa fontos, tette hozzá Földi Csaba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában