Kitüntetés

2024.05.05. 21:24

Közbiztonsági díjat kapott a Hevesi Katasztrófavédelmi Őrs

A Hevesi Katasztrófavédelmi Őrsnek Vármegyei Rendészeti és Közbiztonsági Díjat adományozott a vármegye önkormányzata ünnepélyes keretek között április 29-én, a Rendőrség Napja elnevezésű rendezvényen.

Heol.hu

Heves Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése Heves Vármegyei Rendészeti és Közbiztonsági Díjat adományozott tevékenysége elismeréseként a Hevesi Katasztrófavédelmi Őrsnek. A díjat április 29-én, ünnepélyes keretek között Molnár Roland tűzoltó őrnagy, az őrs parancsnoka vette át a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság dísztermében megrendezett Rendőrség Napja rendezvényen, írja közleményében a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján. 

A Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szakmai felügyelete alatt tevékenykedő Hevesi Katasztrófavédelmi Őrs elsődleges működési körzetéhez 17 Heves vármegyei, illetve 2 Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei település tartozik. Heves városban 1882-től már önkéntes tűzoltóság működött, az évek során a tűzoltóság szervezete átalakult és fejlődött, a jelenlegi őrsön 1994-től teljesítenek folyamatos váltásos szolgálatot a hivatásos tűzoltók. A működési területén a Tiszanánai Önkormányzati Tűzoltóság-parancsnokság rendelkezik műveleti körzettel, számos esetben a két szervezet összehangolt munkájára volt szükség a káresetek felszámolásához. A szervezet nagy hangsúly fektet az állomány oktatására, továbbképzéseken és gyakorlatokon vesznek a részt a tűzoltók, melyek mind a vezetői, illetve mind a beosztotti állományt érintik. A kiképzési tervük alapján helyismereti foglalkozásokat és szituációs begyakorló gyakorlatokat szerveznek. A tréningek céljai, hogy a beavatkozó állomány megismerje a környező települések intézményeinek, továbbá üzemeinek tevékenységét, technológiáját, mely információk birtokában hatékonyan tudják végrehajtani a tűzoltási és mentési feladatokat

Az őrsön harminchárom tűzoltó dolgozik, ebből harmincegyen 24/48-as váltásos rendben. A napi szolgálatkor minden nap, hét tűzoltó áll készenlétben, felszülve arra, hogy a riasztást követően legkésőbb két percen belül induljanak a bajbajutottak megmentésére. Két gépjárművel hajtják végre a feladataikat, a szertárban van egy Rába tűzoltó autó, illetve egy Renault vízszállító, amely csaknem 7000 liter vizet tud a tűzeset helyszínére szállítani. Az őrs körzetében 3 önkéntes tűzoltó egyesület tevékenykedik, melyekkel szoros az együttműködés.

A szervezet közreműködik a veszélyes áruszállítás ellenőrzésében is, a lakosságtájékoztatást a különböző tűzesetek és balesetekkel kapcsolatban is kiemelt faladatának tartja. Elemezve az előző évek vonulási adatait az őrs tűzoltói évente 280 és 360 közötti alkalommal vonulnak. Jellemzően több tűzesethez riasztják őket, mint műszaki mentéshez.

Az őrsparancsnok nagy megtiszteltetésként élte meg a díjat, elmondta, hogy ezután is törekedni fognak alaprendeltetésük magas szintű ellátásra, mely Heves város és környező településeinek mentő-tűzvédelme, illetve a bajbajutottak segítése. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában