Közélet

2016.07.02. 17:55

Kakasos ételek főttek a kondérokban

Tarajtalanítók, Kakaskodók, Rozsdaálló Hagyományőrzők, Tetemvári Kappanok. Csak néhány a XI. Nemzetközi Kakasfesztivál főzőcsapataiból. Majd' húsz kondérban főztek.

G. R.

Fotó: foto:Korsos Viktor - korsosviktor.hu

Százhatvan kakas, azaz  összesn 602 kiló hús várta a szombat reggeli tűzgyújtáskor, hogy elkezdődjön a főzőverseny Makláron. Tizenhét csapat nevezett a versenyre, de az önkormányzat és a helyi Kakas Étterem kondérjában is kakasos ételek főttek. Összesen 1200-an lakhattak jól az idei fesztiválon, mondta el Hanuszik Csaba polgármester, aki már a délelőtti főzést is figyelemmel kisérte.

A rekkenő hőség ellenére sokan látogattak ki a ma már hagyományos programra. A helyi főzőcsapatok mellett többek között nagytályai, felnémeti, felsőtárkányi, de még szolnoki szakácsok is kavarták a kakast. Olyan ételeket szolgáltak fel aztán délben, mint például: a mérges kakasvetrece, vagy éppen fürge kakas rizibizi ágyon. A csapatok nem csak az ételekbe, azok neveibe is szívüket, lelküket beleadták.

A melegben már délelőtt számos kísérő progam várta a fesztivál látogatóit: volt íjászbemutató, katonai toborzó, kézműves foglalkozás a gyerekeknek, s természetesen színpadi produkciók is. A műsor összállításánál most is, mint mindig arra törekedtek, hogy a helyi tehetségek mutatkozhassanak be. A méltán népszerű maklári ugrókötelesek sem hiányoztak a színpadról.

A délutáni eredményhirdetésen aztán kiderült a Tetemvári Kappanok főztje nyerte el leginkább a zsüri tetszését. Ők kakassültjükhöz sáfrányos, mazsolás rizst és kelt tésztából gyúrt csigát kínáltak meggyes csatnival.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Korsós Viktor
[/caption]

A második helyen a helyi Napsugár Óvoda csapatának maklári kakasgulyása, a harmadikon pedig a Maklári Motorosok Baráti Körének kakasvetrecéje végzett. Ugyancsak délután adták át a Maklár Községért kitüntető oklevlet. Ezt ezúttal a tavaly elhunyt polgármesternek, Havasi Lászlónak adományozták.

A napot, ahogy az már hagyomány koncert és utcabál, valamint tűzijáték zárja majd az ugrókötelesek UV bemutatóját követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!