Digitália

6 órája

A zene tudományosan igazoltan gyógyít – nem mindegy, melyik

Be kell építeni az életünkbe: bizonyítottan csökkenti a szorongást és a depressziót, lassítja az idősek leépülését.

MW

Forrás: Northfoto

Fotó: Raul Mellado

Eddig is sejtettük erejét, mi laikusok. Immár egyre gyakrabban használják orvosi kezelésben is. Kimutatták, hogy hasznos a rák, a krónikus fájdalmak kezelésében, sőt az agyvérzés utáni felépülést is támogatja. Legújabban kiderült, segít a lassan népbetegségnek tekinthető demenciában szenvedőkön.

Csökkenti a betegek szorongását és depresszióját, és javítja mind a betegek, mind gondozóik hogylétét, mivel erősíti az alkalmazkodóképességet, segít megbirkózni a nehézségekkel vagy a stresszel.

A játék, éneklés vagy zenehallgatás formájában végzett zeneterápia kedvező hatással lehet a kognitív funkciókra – különösen a demenciában vagy memóriazavarban szenvedő idősebbeknél.

Miért segít a zene a demenciában szenvedőkön?

Már egy évtizede felfedezték, mikor az emberek zenét hallgatnak, annak feldolgozásában az agy több területe is részt vesz. Ezek közé tartozik a limbikus (az érzelmeket és a memóriát feldolgozó), a kognitív (az észlelésben, a tanulásban és a reakcióban részt vevő) és a motoros területek (az akaratlagos mozgásért felelős) rendszer. Ez magyarázza, miért van ilyen egyedülállóan kedvező neurológiai hatása.

Kimutatták, hogy a zene regenerálja az agyat. A demencia számos előidéző okának egyike az agy sejthalála: a zene segíthet a demenciában szenvedőknek azáltal, hogy javítja vagy erősíti a sérült idegi kapcsolatokat és sejteket.

Milyen zenék gyógyítanak?

Nem akármilyen zene gyakorol regeneráló hatást az agyra. Kimutatták, hogy az ismerős és kedvenc zenék gyakorolják a legnagyobb hatást érzéseinkre, azok, amelyek szorosan összefüggnek az emlékezettel és az érzelmekkel. Ennek az az oka, hogy kedvenc dalaink hallgatása jó közérzet-hormonokat szabadít fel, amelyek mind-mind örömöt okoznak. A kedvenc zenékből összeállított zenei lejátszási listák kulcsfontosságúak lehetnek a mindennapi élet stresszének kezelésében is.

A zenehallgatás segíthet a szorongás, az izgatottság és „naplemente élmények” kezelésében. (Gyakran nehezen érthető módon viselkednek késő délután vagy kora este a demenciában szenvedő személyek. Ezt a jelenséget az angolban „Sundowning” néven ismerik.)

A Cambridge Institute for Music Therapy Research munkatársai kimutatták, hogy mikor a demenciában szenvedők kedvenc zenéjüket hallgatják, pulzusuk és mozgásuk kedvezően változik.

A pulzusuk akkor is megváltozik, amikor zenére énekelnek, vagy amikor dalok hallgatása közben felidézik a régi emlékeket vagy történeteket, vagy akár, ha csupán a zenére gondolnak.

Szintén igazolták, hogy zenehallgatás közben és után a demenciában szenvedők kevesebb izgatottságot, agressziót és szorongást tapasztalnak, és általános hangulatuk is javul. Kevesebb gyógyszerre van szükségük zenei foglalkozások után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!