2018.10.16. 14:39
Vörös vagy fehér? Többé nem kérdés!
A különböző borfajták különböző mennyiségű antioxidánst tartalmaznak. Ez az adat fontosabb, mint hitte volna.
Forrás: Shutterstock.com
Fotó: SpeedKingz
Hogyan néz ki egy fáradt és nem túl kellemes nap tökéletes befejezése? A kedvenc plédünk a hátunkon, begubózás a hintaszékbe vagy összegömbölyödés a nappali kanapéján és persze egy elmaradhatatlan kellék: egy pohár bor – állapítja meg az Origo írása.
Kinek a vörös, kinek a fehér, kinek a rozé a befutó, ha az aromákat vesszük figyelembe, ám a szakértők szerint van egy fontosabb szempont: a szőlő fajtája, amelyből a bor készül
- hívják fel a figyelmet.
Számos olyan tanulmánnyal találkozhattunk már az interneten, amely a borfogyasztás előnyeire és egészségügyi hatásaira hívja fel a figyelmet. Egy dologra azonban a legtöbb nem tér ki: milyen szőlőből készült nedűt érdemes inni?
A borok rendszeres fogyasztását antioxidánstartalmuk miatt ajánlják. Tudni kell azonban, hogy a különböző fajták különböző mennyiségű antioxidánst tartalmaznak.
Az Amerikai Egyesült Államokban található Albony Egészségtudományi Főiskola kutatói készítettek egy vizsgálatot, amelyben 3 különböző szőlőfajtából készült bort és azok antioxidánsszintjét hasonlították össze.
A Free Radicals and Antioxidants folyóiratban közzétett tanulmányban a konkord, a pinot noir és a pinot grigio vagyis a szürkebarát fajtákat értékelik. A vizsgálat kitért a borok szénhidráttartalmára is.
Az eredmények szerint a pinot noir több antioxidánst tartalmazott, mint a konkord és a szürkebarát szőlőkből készült borok.
Ami a szénhidráttartalmat illeti, a legalacsonyabb a pinot noir-nak és a szürkebarátnak volt, amely különbség az erjesztési folyamatnak tudható be. A konkord szőlőből készült bor édesebb és magasabb szénhidráttartalmú volt.
A kutatók szerint a szőlőből készült italok közül (fehérborok, szőlőlevek stb.) a vörösbor a legjobb választás, ha az egészségünkről van szó.
Borítókép: Illusztráció