Átfogó kutatás

2020.02.10. 11:22

Mutatjuk a tizennyolc leginkább függőséget okozó élelmiszert

A pizza, a sült krumpli, a csokoládé, de még mi? A sajt is ott van a listán!

Forrás: Pixabay

Az már biztos, hogy bizonyos élelmiszerek képesek függőséget okozni. Ám a Michigan Egyetem kutatói 518 ember bevonásával tanulmányozták is ezt

írja az Origo.

A szakemberek a Yale Egyetem Ételaddikciós Skáláját használták referenciaként. Ez az első olyan fejlesztés, amelyet az élelmiszerek addikciójának a mérésére hoztak létre, majd 2009-ben publikáltak is. A skála két végpontja az 1, egyáltalán nem addiktív, és a 7, rendkívül addiktív. A résztvevőknél 35 élelmiszert teszteltek le.

Ebben a tanulmányban a résztvevők 7-10 százalékánál tapasztaltak teljes ételfüggőséget, míg 92 százalék mutatott függőségi magatartást bizonyos ételekkel szemben. Ismétlődő vágyat tapasztaltak, hogy abbahagyják az étkezést,

de nem tudták megtenni.

Ezek a leginkább függőséget okozó élelmiszerek

  • Pizza (4,01-es pontszám)
  • Csokoládé (3,73)
  • Csipsz (3,73)
  • Kekszek (3,71)
  • Jégkrém (3,68)
  • Sült krumpli (3,60)
  • Sajtburger (3,51)
  • Üdítők (3,29)
  • Torta (3,26)
  • Sajt (3,22)
  • Bacon (3,03)
  • Sült csirke (2,97)
  • Tekercsek, csigák (2,73)
  • Vajas pattogatott kukorica (2,64)
  • Reggeli gabonapehely (2,59)
  • Gumicukor (2,57)
  • Steak (2,54)
  • Muffin (2,50)
  • Borítókép: illusztráció

     

     

     

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!