Ország-világ

2020.10.16. 13:07

Az élelmiszerek nem terjesztik a vírust

Az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai sem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében – közölte az országos főállatorvos az Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Minerva Studio

Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében – közölte az országos főállatorvos pénteken, a járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján.

Bognár Lajos kifejtette, nemzetközi szerveztek tanulmányai alapján

a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed; élelmiszer közvetítette fertőzés nem fordult elő.

Kiemelte, az otthoni ételkészítés során fontos betartani az általános higiéniai szabályokat, az élelmiszerek hőkezelése ugyanis megöli a vírust, amely 60 Celsius-fok felett elpusztul, így már pár perces forralás, illetve sütés is fertőzőképtelenné teszi.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!