Szüret

2017.08.29. 11:40

Nagyon jó az idei villányi kékoportó minősége

Villányban a meleg időjárás miatt a szokásosnál öt nappal korábban kezdték meg a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösborfajtáját adó kékoportó szüretelését, a minőség nagyon jónak ígérkezik, a mennyiség az átlag körül várható – közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára kedden az MTI-vel.

Villány, 2010. szeptember 21. Szüretelik a kékfrankost Kecskés József 16 hektáros villányi, családi gazdaságában. Az idei évben a sok csapadék miatt a villányi borvidéken 20-30 százalékkal kevesebb lesz a termés a kékszõlõ fajtákból. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Nagy Gergely tájékoztatása szerint a borászok jó része már a napokban elkezdte szedni a kékoportót, a hét második felében pedig a borvidék egészén kezdődik fajta betakarítása. A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta idei terméséről azt mondta: a minőség nagyon jónak ígérkezik, a szőlősgazdák bizakodóak. A kedvező meleg időjárás miatt némileg töppedtek a szőlőszemek, azonban ez mennyiségkiesést nem fog okozni – fűzte hozzá. A kékoportó villányi termésátlaga évek óta hektáronként 60-92 mázsa között változik. Az idei mennyiség a várakozások szerint inkább felsőértékéhez közelít – emelte ki.

A Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül általában szeptember közepén kezdik szüretelni a 293 hektáron termesztett Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t. Októberben szedik a Sauvignont, amelyet 437 hektáron termelnek.

A hegyközségi titkár szerint, ha marad a meleg időjárás, akkor a bordeaux-i fajták szüretének időpontja is előrébb jöhet, az egyes szőlőfajták érési ideje pedig összetorlódhat, ami komoly technológiai és logisztikai nehézségek elé állíthatja a bortermelőket, az évjárat minőségét azonban nem befolyásolja.

(Borítókép: MTI / Kálmándy Ferenc)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában