Próba

2024.05.06. 10:45

Markaz után Sajóivánka térségében is fúrnak

Szivattyús energiatározóhoz keresnek megfelelő helyet, Borsodban most kapták meg a próbafúráshoz az engedélyeket.

Tóth Balázs

Markazon már márciusban megkezdődött, Sajóivánka térségében pedig most fognak hozzá a szivattyús energiatárolós erőmű létesítéséhez kapcsolódó próbafúrásokhoz, közölte az Energiaügyi Minisztérium.

Markazon már elkezdődtek a Mátrába tervezett szivattyús-tározós erőmű próbafúrásai, most Sajóivánka következik
Markazon már elkezdődtek a Mátrába tervezett szivattyús-tározós erőmű próbafúrásai, most Sajóivánka következik
Forrás: Energiaügyi Minisztérium/Facebook

A tárca honlapján közzétett hír szerint a napenergia kapacitások termelése úgy hangolható össze hatékonyan a felhasználással, ha megoldást találnak az áram eltárolására. Világszerte bevált eszközként erre használják a szivattyús energiatározókat (SZET), amelyek eltérő szinteken kiépített és csővezetékkel összekapcsolt tározókból állnak. A pillanatnyi szükségleten felüli energiamennyiséggel az alacsonyabban fekvő tározóból a felsőbe szivattyúzható fel a víztömeg. Visszaeresztésével turbina és generátor hajtható meg, így a fogyasztási igényekhez igazodva olcsón és tisztán nyerhető újra villamosenergia.

Az engedélyek megszerzése után tavasszal két helyszínen végeznek a talaj teherbíró-képességének felmérésére alkalmas kutatófúrásokat, felszíni geofizikai méréseket. A szakemberek több hete dolgoznak a Heves vármegyei Markaz térségében. A munkálatok a kutatási, erdőhasználati és egyéb engedélyek birtokában a borsodi területen, Nagybarca-Sajóivánka-Vadna szomszédságában is megindulnak.

A gépek a fúrási pontok mindegyikét meglévő erdei és mezőgazdasági utakon közelítik meg, azok szükség szerinti javítása, megerősítése után. A földmintákat laborban elemzik majd, az eredményeket beépítik a szivattyús energiatározó idén elkészülő megvalósíthatósági tanulmányába.

A tervek szerint az első hazai SZET 600 megawatt beépített kapacitással jöhetne létre, 6 órás energiatermelésre lenne képes, ennyi idő alatt folyna át a víz a felső tározóból az alsóba. A felelős vízgazdálkodás érdekében a vízfelszín egy részét úszó napelemtáblákkal fednék le, amelyek a párolgást mérsékelve óvják meg a medencék vizét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!