Aszályos

2024.07.30. 06:55

A vármegye nagy területén már közepes mértékű az aszály

Lassan, de biztosan romlik az aszályhelyzet Dél-Hevesben, de az északi részeket is érinti a vízhiány.

Tóth Balázs

Az elmúlt egy hét során minden nap előfordult valahol zápor, zivatar hazánkban, de nagyobb területre kiterjedő számottevő csapadék csak szombaton volt a délnyugati országrészben, ahol jelentősebb mennyiség hullott. A többi napon előfordult záporok csak igen kis területet érintettek. Így az elmúlt öt nap csapadékmennyisége hazánk nagyobb részén öt milliméter alatt maradt, azaz gyakorlatilag alig esett, délen, délnyugaton és északkeleten 10-30 milliméter között hullott, néhol azonban felhőszakadás is kialakult, közölte a HungaroMet. Heves megye nagy részén néhány milliméter hullott, csak a legészakabbi területeken volt jelentősebb esőzés, a nógrádi, borsodi határhoz közel, míg a Tisza-tónál, Poroszlónál 15 millimétert mértek.

Sad,Looking,Dry,And,Damaged,Corn,Crop,Plants,In,An, A vármegye nagy területén már közepes mértékű aszály
A vármegye nagy területén már közepes mértékű aszály (Illusztráció) 
Forrás:  Shutterstock

A harminc napos csapadékösszeg hazánk döntő részén elmaradásban van az átlaghoz képest, a hiány 20-60 milliméter. A legnagyobb egyébként a Mátrában, annak is a keleti részén, míg a hegység észak-keleti részein a nagyobb csapadék pótolta az elmaradást. Egerben és környékén azonban a HungaroMet szerint 44 milliméternyi csapadék hiányzott a korábbi havi átlaghoz képest. Poroszlón tíz milliméterrel kevesebb eső hullott 30 nap alatt, mint az évtizedes átlag.

Ahogy a csapadék területi eloszlása nem egyenletes, a talaj felszín közeli részének nedvessége is igen nagy különbségeket mutat: a nagyobb esők átlag érintett kisebb foltokban nedves, míg az ország jelentős részén száraz a föld. A felső fél méteres talajréteg az ország nagyobb részén kritikusan száraz, a növények csak a mélyebb rétegben találnak nedvességet, de már ott is egyre kevesebbet. A legrosszabb a helyzet a Mezőföldön, az Alföld nyugati, déli valamint keleti tájain, míg Heves viszonylag jó helyzetben volt (főleg a hegyvidéki és a Tisza-tavi területek, de a középső részeken 40 százalék alatti volt a talajnedvesség). Ennek megfelelően hazánk területének bő kétharmadán közepes vagy nagyfokú aszály jelei figyelhetők meg. Dél-Hevesben közepes az aszályhelyzet, de a Jászságban és az azzal szomszédos területeken vannak nagy fokú aszállyal sújtott határrészek is.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint megyénk déli részein közepes az aszály, míg az autópályától Északra eső területeken már erős aszály készültségi fokozat van érvényben. A talajvíz szintje a déli térségben 50-60 centiméterrel is alatta marad az elmúlt harminc év átlagának.

A hőmérséklet múlt hét közepén kissé mérséklődött a nagy forróság után, de a maximumok továbbra is 30 fok fölött alakultak. A vegetáció, így ültetett növényeink is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A napraforgó és a kukorica elvirágzott, vagy a virágzás végén jár, most igényelnék a legtöbb nedvességet, havi 100 milliméter eső lenne az ideális, írja az elemzés. Ezt azonban öntözés nélkül csak néhány nagyobb felhőszakadás által érintett foltban kapják meg az országban, de még az átlagos csapadéktól is elmaradásban vagyunk. Nagy területen már csak a mélyebb talajrétegekben találnak nedvességet az állományok. A virágzás és szemképződés elejének fenológiai fázisát hőség és aszály jellemezte hazánk nagyobb részén, ezen időszakok lerövidültek, ez pedig a termésátlagokban is meg fog mutatkozni.

Heves megyében kevés a légnedvesség is, a hőösszeg pedig meghaladja az optimálist.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!